Articles

Cashewnootallergie bij kinderen

NTvAAKI - jaargang 17, nummer 3, september 2017

dr. J.P.M. van der Valk

SAMENVATTING

Op 22 november 2016 verdedigde mw. drs. J.P.M. van der Valk aan het Erasmus MC te Rotterdam haar proefschrift getiteld: ‘Cashew nut allergy in children’. Het proefschrift kwam tot stand onder de begeleiding van prof. dr. R. Gerth van Wijk (promotor) en mw. dr. N.W. de Jong (copromotor).

Het proefschrift beschrijft de resultaten van de studie ‘Improvement of Diagnostic mEthods for ALlergy assessment (IDEAL)’ en werd door NWO-STW (STW nummer 11868) gesubsidieerd. De resultaten van het onderzoek worden hieronder kort beschreven.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE & ASTMA 2017;17:125-129)

Lees verder

Meerwaarde van componentenanalyse bij patiënten met latex- en fruitsensibilisatie

NTvAAKI - jaargang 16, nummer 1, februari 2016

dr. J.P.M. van der Valk , prof. dr. R. Gerth van Wijk , dr. N.W. de Jong

Samenvatting

Dit artikel toont de kruis- en cosensibilisatiepatronen aan tussen latex en fruit bij drie patiënten aan de hand van componentenanalyse (‘component resolved diagnostics’, CRD). CRD is een geavanceerde bepaling die informatie geeft op componentenniveau en die gebruikt kan worden in de routinediagnostiek. De componenten die betrokken zijn bij de latex-fruitkruissensibilisatie kunnen geclassificeerd worden in de volgende eiwitfamilies: glucanases, chitinases, ‘patatin-like’-proteïnen, profilines en ‘lipid transfer’-proteïnen (LTP’s). Het karakter en de functie van elke specifieke eiwitfamilie hebben gevolgen voor het vóórkomen en de ernst van allergische klachten voor het voedingsmiddel waarvoor de patiënt gesensibiliseerd is.

Met CRD kunnen de specifieke sensibilisaties tegen componenten van deze families bij een individuele patiënt bepaald worden. Een nauwkeurig onderscheid kan worden gemaakt tussen een sensibilisatie met hoogstwaarschijnlijk milde klachten tot een patroon van sensibilisatie dat geassocieerd is met ernstige allergische reacties.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2016;16:3-10)

Lees verder