Articles

“Reacties na vaccinaties: wel of geen allergie?” – interview met dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Tijdens het op 16 april gehouden 6e Symposium Kinderallergologie ‘Genen, Omgeving en Atopie’, hielden dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest een presentatie over een thema dat momenteel erg actueel is: allergische reacties na vaccinaties. Het blijkt dat de term allergie te pas, maar vooral te onpas wordt gebruikt. Lang niet elke reactie na een inenting is terug te voeren op een allergie.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):81-2)

Lees verder

“Koemelk is het volgende allergeen waar we onze pijlen op moeten richten” – interview met drs. Dirk Verhoeven en Olga Benjamin-van Aalst

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Vroegintroductie van allergenen ter voorkoming van een allergie: een generatie geleden was dat haast ondenkbaar, maar inmiddels gelden andere opvattingen. Kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven en diëtist Olga Benjamin-van Aalst schetsen wat de stand van zaken is in Nederland en werpen alvast een blik op de toekomst.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):83-4)

Lees verder

“Anafylaxie blijft een zeldzame bijwerking na een vaccinatie”

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 2, mei 2021

W. van Altena

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is sinds januari in volle gang en daarbij gaat veel aandacht uit naar het risico op mogelijke bijwerkingen. Dr. Hanneke Oude Elberink (internist-allergoloog aan het UMCG in Groningen) gaat daar dieper op in. Wanneer is er sprake van een normale fysieke reactie op een vaccinatie en wanneer kan er anafylaxie in het spel zijn? Lopen bepaalde mensen meer kans op een ernstige bijwerking van een vaccinatie dan anderen? En waar komt dat door?

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(2):39-41)

Lees verder
X