APPEAL-studie brengt psychische en sociale problematiek rond pinda-allergie in kaart

februari 2022 Actueel Willem van Altena
Peanut food allergy concept. Great concept of allergy and skin diseases. Nut allergies. No peanuts. Food allergy symptoms, Irritation

Mensen die lijden aan pinda-allergie ondervinden daar niet alleen fysieke gevolgen van. Een recente studie uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland laat zien dat er ook een grote emotionele en psychosociale impact is. Het gaat om de APPEAL-1 studie, de grootste studie naar pinda-allergie in Europa.

Buitengesloten

Het blijkt dat 52% van alle kinderen en tieners die last hebben van een pinda-allergie wel eens gepest zijn vanwege hun allergie. En 22% van de patiënten of hun ouders/verzorgers ervaren een sociaal isolement; 28% van de ouders/verzorgers melden dat ze zich buitengesloten hebben gevoeld vanwege de pinda-allergie van hun kind. Driekwart van de patiënten en hun ouders/verzorgers melden dat ze zich gestrest voelen, en ruim een derde van de kinderen voelen zich ook slecht op hun gemak in situaties waarbij eten geen rol speelt. Slechts een derde van de patiënten en hun ouders/verzorgers geven aan hun pinda-allergie goed te kunnen hanteren.

Gepest

Hoofdauteur Marina Tsoumanu van de universiteit van Manchester ziet in de resultaten van de APPEAL-1 studie bewijs voor de grote emotionele en sociale last die pinda-allergie meebrengt voor kinderen en hun ouders/verzorgers. “Zij ervaren onzekerheid, stress en angst in hun dagelijks leven, zelfs bij activiteiten die leuk zouden moeten zijn. Nog schokkender is dat kinderen liever niet vertellen dat ze aan pinda-allergie leiden uit angst om gepest te worden.”

In de Allergy to Peanuts ImPacting Emotions and Life-studie (APPEAL), die in 8 Europese landen plaatsvindt, werken allergologen en vertegenwoordigers van patiëntenplatforms samen aan het onderzoeken van de impact van leven met een pinda-allergie op kinderen, tieners, volwassenen en hun ouders/verzorgers. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland deden meer dan 300 proefpersonen aan de studie mee.

Ouders

Vooral het aspect dat een pinda-allergie in het gezin een enorme impact op ouders en verzorgers heeft was tot dusver onderbelicht, denkt mede-auteur Amena Warner. “Meer dan de helft van de ouders en verzorgers meldt dat ze constante stress ervaren vanwege de allergie van hun kind. En het heeft ook schadelijke uitwerkingen op de relatie met hun partner.”

Frankrijk

De resultaten van de Britse en Ierse arm van de APPEAL-1 studie bevestigen die van de Franse arm, die al eerder bekend waren. Daar deden 198 proefpersonen aan mee, en 88% van hen meldde dat pinda-allergie hen in hun dagelijkse activiteiten hinderde. Driekwart van de respondenten gaf aan zich sociaal geïsoleerd te voelen. Bij 91% van hen bestaat er de angst om blootgesteld te worden aan pinda’s tijdens sociale gebeurtenissen waarbij voedsel een rol speelt. Ook hier blijkt de psychische impact van pinda-allergie groot: 89% van de respondenten meldt zich gefrustreerd te voelen, 87% voelt zich onzeker, 93% ervaart spanning en 93% voelt zich soms buitengesloten.

Referenties

Tsoumani M, Regent L, Warner A, et al. Allergy to Peanuts imPacting Emotions And Life (APPEAL): The impact of peanut allergy on children, teenagers, adults and caregivers in the UK and Ireland. PLoS One. 2022 Feb 7;17(2):e0262851. doi: 10.1371/journal.pone.0262851. PMID: 35130296; PMCID: PMC8820639.

Couratier P, Montagne R, Acaster S, et al. Allergy to Peanuts imPacting Emotions And Life (APPEAL): the impact of peanut allergy on children, adolescents, adults and caregivers in France. Allergy Asthma Clin Immunol. 2020 Oct 7;16:86. doi: 10.1186/s13223-020-00481-7. PMID: 33042203; PMCID: PMC7541331.