Articles

Contactallergieën op de kinderleeftijd

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 1, februari 2020

dr. A.C.M. Kunkeler , drs. Y.C.M. Duijvestijn

SAMENVATTING

Contactallergieën op de kinderleeftijd komen vaker voor dan eerder werd aangenomen en kunnen een rol spelen bij patiënten met moeilijk te behandelen atopisch eczeem. Het uitvoeren van epicutane testen/ plakproeven bij kinderen wordt toegelicht en enkele casussen worden beschreven met veelvoorkomende contactallergieën.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20:29-31)

Lees verder

Zit je haar goed? Een bijzondere oorzaak van een beroepsallergie bij een dierenarts

NTvAAKI - jaargang 15, nummer 1, februari 2015

dr. J.M.J. Vermazeren-van Roij , dr. A.C.M. Kunkeler

Samenvatting

Wij zagen op de polikliniek een 32-jarige vrouw met klachten van niezen en rode ogen. De klachten traden altijd op tijdens doordeweekse dagen. Patiënte werkte als dierenarts in een groot dierencentrum. Contactallergisch onderzoek leverde een sterk positieve reactie op voor parafenylenediamine (PPD). In eerste instantie leek dit geen relatie te hebben met haar klachten, maar bij nader inzien bleken de dieren in het dierencentrum waar ze werkte, jaarlijks met verf gemarkeerd te worden tijdens hun gezondheidsonderzoek. Patiënte hielp soms mee om de verf met borstels op de dieren aan te brengen. Bij het markeren kwamen er veel verfdeeltjes in de lucht terecht. In de verf bleek PPD te zitten, waardoor de klachten van patiënte verklaard konden worden.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2015;15:22-24)

Lees verder

Gedepigmenteerde vlekken na contact met Euphorbia leuconeura

NTvAAKI - jaargang 12, nummer 3, september 2012

dr. K.A. Kortekaas , dr. A.C.M. Kunkeler

Samenvatting

Plantgerelateerde dermatosen kennen vele presentaties en kunnen toxisch, contactallergisch of fytofototoxisch van aard zijn. Deze casus beschrijft een waarschijnlijk toxische reactie aan handen en penis van een 62-jarige patiënt na contact met een Euphorbia leuconeura. Vijf jaar na dit contact ontwikkelt hij gedepigmenteerde vlekken, klinisch passend bij vitiligo, op dezelfde locaties als waar zich vijf jaar geleden de toxische reacties afspeelden. Het meest waarschijnlijke concept van deze vitiligo is een (vertraagd) köbnerfenomeen.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2012;12:128-130)

Lees verder