Articles

Een praktisch kookboek voor immunotherapy

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 4, december 2021

drs. C. Oldenburg

In augustus is de nieuwe richtlijn ‘Immunotherapie voor patiënten met allergische rhinoconjunctivitis (AR) met of zonder astma’ gepubliceerd.1 In de volgende editie van dit tijdschrift zal een artikel over deze richtlijn verschijnen, maar dr. Hans de Groot (allergoloog, Reinier de Graaf, Delft) en drs. Gordon Slabbers (kinderarts, Bernhoven, Uden), beiden betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn, geven nu alvast een voorproefje van hun ‘kookboek’. Beide heren zijn gepassioneerd over immunotherapie.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(4):120–2)

Lees verder

De waakhond, het luchtfilter en de poepfile: metaforen voor in de communicatie tussen arts en patient

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 4, december 2021

drs. C. Oldenburg

Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar hoopt dr. Charlie Obihara (kinderarts-kinderinfectioloog/ immunoloog, ETZ, Tilburg) online te kunnen gaan met zijn geesteskind Medifoor. Medifoor, dat wordt gesponsord door diverse fondsen, geeft uitleg over ziektebeelden door middel van zogeheten ‘mediforen’ (medische metaforen). Door middel van illustraties vertellen de mediforen wat er in het lichaam gebeurt bij een bepaalde aandoening, zoals een longontsteking. Op die manier willen Obihara en de rest van het team achter Medifoor de communicatie tussen arts en patiënt verbeteren.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(4):123–6)

Lees verder

Vormgever binnen de allergologie

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 4, december 2020

drs. C. Oldenburg

Lees verder

INTERVIEW MET: allergiepatiënt Merel van Koningsveld

NTvAAKI - jaargang 20, nummer SPECIAL, oktober 2020

drs. C. Oldenburg

Merel van Koningsveld (17 jaar) woont in Apeldoorn en studeert voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker, haar droombaan. Ze is creatief ingesteld: geïnspireerd door Bob Ross schildert ze graag landschappen. Sinds kort is ze vanwege haar allergieën gestart met sublinguale immuuntherapie.

Lees verder

INTERVIEW MET: allergiepatiënt Fabio Di Maio

NTvAAKI - jaargang 20, nummer SPECIAL, oktober 2020

drs. C. Oldenburg

Fabio Di Maio (17 jaar) woont in Deventer en zit in zijn eerste jaar van de HBO-studie werktuigbouwkunde. Hij sport veel en werkt als vakkenvuller in een supermarkt. Voor de behandeling van zijn allergieën heeft hij specifiek gekozen voor subcutane immuuntherapie.

Lees verder

Oplossing voor niet langer leverbare Rhinocort Turbuhaler

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 1, februari 2020

drs. C. Oldenburg

De Rhinocort Turbuhaler is een medisch hulpmiddel dat onder andere wordt voorgeschreven bij allergieën die gepaard gaan met klachten zoals een verstopte neus of loopneus. Veel patiënten hebben baat bij deze Turbuhaler. De teleurstelling was daarom groot toen het hulpmiddel ofwel ‘device’ van de markt werd gehaald. Vanaf het moment dat patiënten gewone neussprays moesten gebruiken, kregen diverse patiënten last van bijwerkingen: met name een kriebel in de neus of een bloedneus. Paul Hagedoorn, senior inhalatietechnoloog bij de Rijksuniversiteit Groningen, werd gevraagd om een oplossing te bedenken.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20:3-4)

Lees verder

Interview met Maartje Blom, de prijswinnaar van de NTvAAKI Topartikelprijs 2019

NTvAAKI - jaargang 19, nummer 4, november 2019

drs. C. Oldenburg

Lees verder