Articles

De ontwikkeling van hypoallergene appelrassen

NTvAAKI - jaargang 12, nummer 3, september 2012

dr. I.M. van der Meer , dr. W.E. van de Weg , ir. M.P. van der Maas , dr. M.F. Schenk , dr. M.J.M. Smulders , dr. L.J.W.J. Gilissen

Samenvatting

Wageningen University & Research centre heeft samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Universitair Medisch Centrum Groningen een hypoallergene appel geïdentificeerd, de Santana, die sinds 2006 als zodanig verkrijgbaar is in de supermarkt. In 2011 is hier het ras Elise met een ander smaakprofiel en andere bewaareigenschappen als nieuwe hypoallergene appel bijgekomen. Hiermee is het aanbod verbreed. Daarnaast zijn appels genetisch gemodificeerd (GM) om te onderzoeken of de techniek van ‘gene silencing’ geschikt is om het meest voorkomende allergeen in appel, Mal d 1, uit te schakelen. Deze GM-appels zijn niet bestemd voor consumptie. Ten slotte is met een combinatie van DNA-onderzoek en veredelingsonderzoek een mogelijk laagallergene eiwitvariant van Mal d 1 geïdentificeerd die slechts één aminozuur verschilt van een hoogallergene variant. De kennis uit dit onderzoek wordt benut om de ontwikkeling van hypoallergene appelrassen en andere hypoallergene plantaardige producten te versnellen en daarmee de kwaliteit van leven van de allergische consument te verbeteren.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2012;12:106-113)

Lees verder
X