Articles

Eten zonder angst: begeleiding bij (her-) introductie van voedselallergenen

NTvAAKI - jaargang 25, nummer 3, september 2025

M.W.M. van Lieshout-van den Reek MSc, dr. M.A. Breukels

SAMENVATTING

Voedselallergieën vormen wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem, met aanzienlijke psychosociale en medische gevolgen voor getroffen kinderen en hun ouders. Dit onderzoek richtte zich op de begeleidingsbehoeften van ouders en kinderen bij de (her-) introductie van een voedselallergeen na een negatieve voedselprovocatietest, met aangetoonde sensibilisatie. In een retrospectieve, kwalitatieve studie werden zes gezinnen betrokken, bestaande uit zes ouderparen en hun kinderen, die tussen januari 2023 en januari 2024 een negatieve voedselprovocatietest ondergingen na eerder aangetoonde sensibilisatie voor het geteste voedselallergeen. De dataverzameling vond plaats via semigestructureerde diepte-interviews, die anoniem werden getranscribeerd en geanalyseerd. Door gebruik te maken van een doelgerichte steekproef werd een heterogene groep samengesteld, waardoor uiteenlopende ervaringen en behoeften naar voren kwamen. Het onderzoek werd voortgezet tot datasaturatie was bereikt. De resultaten toonden aan dat ouders en kinderen vaak aarzeling en angst ervoeren bij de (her)introductie van voedselallergenen, ondanks de negatieve testuitslag. Deze emoties werden voornamelijk veroorzaakt door eerdere allergische reacties en een gebrek aan vertrouwen. Ouders en kinderen misten gestructureerde informatie over hoe ze veilig moesten beginnen, evenals praktische richtlijnen over hoeveelheden en frequentie van inname. Gebrek aan follow-up en duidelijke protocollen werden als belangrijke tekortkomingen ervaren. Ook benadrukten de deelnemers de behoefte aan stapsgewijze begeleiding en gerichte ondersteuning om angst te verminderen en vertrouwen op te bouwen. Een belangrijke bevinding uit het onderzoek was de rol van de diëtist bij het succesvol (her-) introduceren van voedselallergenen. Ouders en kinderen gaven aan dat begeleiding door een diëtist helpt bij het opbouwen van vertrouwen, het vinden van geschikte alternatieve voedingsmiddelen en het structureren van het introductieproces.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2025;25(3):81–6)

Lees verder