Atopische dermatitis bij jonge kinderen heeft ook enorme impact op slaapkwaliteit ouders

april 2023 Medisch Onderzoek Willem van Altena
Baby with atopic dermatitis getting cream put. Care and Prevention Of Eczema. Keep Your Baby From Itching

Atopische dermatitis kan bij jonge kinderen voor vervelende symptomen zorgen, zoals jeuk. Maar de effecten van de huidaandoening gaan verder: baby’s en peuters hebben vaak slaapproblemen, en datzelfde geldt voor hun ouders. Dat blijkt uit een Israëlische studie, die in maart 2023 is gepubliceerd in Acta Dermato-Venereologica.

Het gaat om een onderzoek dat tussen 2019 en 2020 is uitgevoerd door wetenschappers van het Soroka University Medical Center en de Ben-Gurion University of the Negev in Beer Sheva, Israël. De studie is uitgevoerd om de invloed van de atopische dermatitis op de kwaliteit van de slaap van de ouders van een kind met atopische dermatitis te evalueren.

De wetenschappers volgden 100 ouders van kinderen met atopische dermatitis en 100 ouders van kinderen zonder atopische dermatitis. De kinderen met atopische dermatitis waren 2 tot 18 jaar oud, en werden gevolgd in de dienst kinderdermatologie van het Soroka University Medical Center in Beer Sheva, Israël, en waren verzekerd bij dezelfde ziekteverzekeringsinstantie. Ouders met comorbiditeit werden uit de studie uitgesloten. De kinderen en hun ouders werden in meerdere subgroepen ingedeeld volgens de ernst van de atopische dermatitis. De kwaliteit van de slaap van de ouders werd geëvalueerd met de gevalideerde vragenlijst Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).

Inslaaplatentie

Het blijkt dat atopische dermatitis bij kinderen een behoorlijke impact heeft op de kwaliteit van de slaap van hun ouders. Zo was de inslaaplatentie (de tijd die het duurt voordat iemand daadwerkelijk inslaapt) langer bij de ouders van kinderen met atopische dermatitis dan bij de ouders van de controlegroep (0,53 ± 0,7 vs. 0,91 ± 1, p = 0,016) en was de slaaptijd korter. Ook andere parameters waren minder gunstig bij de ouders van kinderen met atopische dermatitis.

Opmerkelijk genoeg bleken ouders van kinderen met een matig ernstige tot ernstige atopische dermatitis er een betere nachtrust op na te houden dan ouders van kinderen met een lichte atopische dermatitis. Een mogelijke oorzaak daarvoor is dat kinderen met een ernstigere atopische dermatitis doorgaans beter worden behandeld.

Meer problemen overdag

Eveneens verrassend is dat de ouders van de controlegroep meer problemen overdag rapporteerden (0,74 ± 0,8 vs. 0,42 ± 0,8, p < 0,001). Een onverwacht effect, dat de auteurs toeschrijven aan het feit dat de kinderen van de ouders in de controlegroep iets jonger waren dan in de groep kinderen met atopische dermatitis.

De onderzoekers bevelen artsen aan om meer aandacht te besteden aan de indirecte invloed van atopische dermatitis bij kinderen op de ouders. Als het welzijn van de ouders verbetert, zal ook het welzijn van de kinderen verbeteren en zal de atopische dermatitis beter worden behandeld, stellen zij.

Referentie

Forer, E., Golan Tripto, I., Bari, R., et coll. (2023). Effect of Paediatric Atopic Dermatitis on Parental Sleep Quality. Acta Dermato-Venereologica, 103, adv00879. https://doi.org/10.2340/actadv.v103.4872