Brits onderzoek laat zien dat vaccincombinatie even goed werkt tegen COVID-19

juni 2021 Corona Willem van Altena
Coronavirus vaccine testing examining concept. Top above overhead view photo of doctor holding vials with masks stethoscope and clipboard isolated on blue teal background

Een ‘vaccincocktail’ blijkt prima te werken tegen het coronavirus. Wie twee inentingen van verschillende vaccins ondergaat is net zo goed beschermd als wie beide vaccinaties van hetzelfde type krijgt. Dat is het resultaat van een groot onderzoek uit Oxford (Verenigd Koninkrijk) dat deze week werd gepubliceerd op de website van The Lancet.

De Britse onderzoekers volgden een eerste injectie met het Pfizer/BioNTech vaccin op met het AstraZeneca vaccin vier weken later. En het bleek dat er nadien hoge concentraties antilichamen tegen het SARS-CoV-2 werden aangetroffen. Volgens de onderzoekers zijn in feite alle vaccinatischema’s met de twee genoemde vaccins effectief. De resultaten zijn opmerkelijk omdat de twee vaccins erg van elkaar verschillen. Het Pfizer vaccin is een mRNA vaccin, terwijl het AstraZeneca vaccin een adenovirus-vaccin is.

Com-COV studie

Voor de Com-COV studie werden 830 proefpersonen van 50 jaar en ouder geïncludeerd, die werden gevaccineerd met een van vier combinaties. Ofwel kregen ze de voorgeschreven dubbele vaccinatie, dus tweemaal Pfizer of tweemaal AstraZeneca, of ze kregen een combinatie waarbij ofwel Pfizer, dan wel AstraZeneca als eerste werd gegeven. De tussenpoos tussen de entingen was ofwel 4 weken, of 12 weken.

Er werd wel vastgesteld dat mensen die met de vaccincocktail ingeënt werden iets vaker reacties vertoonden, zoals vermoeidheid en grieperigheid, maar het bleef vrijwel altijd bij milde of gematigde reacties.

Het bleek verder dat er wel enig verschil in respons optrad al naar gelang de volgorde waarin de injecties gegeven werden. Wie eerst AstraZeneca en daarna Pfizer toegediend kreeg liet een krachtiger immuunrespons zien dan wie de combinatie andersom kreeg, en beide combinaties presteerden beter dan tweemaal AstraZeneca. De krachtigste antilichaam respons werd vastgesteld na tweemaal Pfizer. Maar de sterkste T-cel respons deed zich voor na de Astra/Pfizer combinatie.

De onderzoekers zijn nog niet zo ver dat ze al weten of de immuunrespons krachtiger is als de tweede prik na 12 weken wordt gezet. Het antwoord op die vraag wordt binnenkort verwacht.

Spanje

Vorige week publiceerde The Lancet resultaten van een vergelijkbaar onderzoek in Spanje, waar 676 vrijwilligers tussen 18 en 60 jaar oud werden gevolgd die al een dosis AstraZeneca hadden gehad 8 tot 12 weken voorafgaand aan de studie. Zij kregen een tweede injectie met het Pfizer-vaccin en de onderzoekers stelden een robuuste immuunreactie vast.

Vervolgstudie met vier vaccins

Inmiddels is in het Verenigd Koninkrijk een grotere vervolgstudie gaande waarbij vier vaccins gecombineerd worden. Naast het Pfizer- en AstraZeneca vaccin gaat het om de vaccins van Moderna en Novavax. In totaal doen 1.070 proefpersonen aan deze studie mee.

Tot dusver worden in Nederland geen mensen met een vaccincombinatie ingeënt.