Britse dermatologen waarschuwen voor kans op acrylaat-allergie door onprofessionele manicure

mei 2023 Beter Leven Willem van Altena
Two woman hand inside lamp for nails on table close up. UV lamp for drying nails with gel method. violet nails dried in the lamp

De Britse regering onderzoekt rapporten dat steeds meer mensen ernstige allergieën voor sommige gelnagelproducten lijken te ontwikkelen. Dermatologen in het Verenigd Koninkrijk melden een toenemend aantal mensen die zich met allergische reacties op acryl en gelnagels melden. Die lopen uiteen van loslatende of afvallende nagels tot hevige huiduitslag en zelfs ademhalingsmoeilijkheden.  De British Association of Dermatologists adviseert mensen inmiddels om traditionele nagellak te gebruiken in plaats van de gelnagels.

Methacrylaten

De allergische reacties worden waarschijnlijk veroorzaakt door methacrylaten, dat zijn chemicaliën die in gel- en acrylnagels voorkomen. Hoewel de meeste gelpolish manicures veilig zijn en geen problemen opleveren, kunnen methacrylaten bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Dit gebeurt vaak wanneer gels en nagellak thuis of door ongetrainde technici worden aangebracht. De Britse dermatologen ontraden dan ook het gebruik van doe-het-zelf gelnagel setjes die bij de drogist te koop zijn.

Behandelingen met gellak hebben de laatste jaren een hoge vlucht genomen omdat de nagellak lang meegaat. Maar in tegenstelling tot andere nagellakken, moet gellak worden uitgehard onder een UV-lamp. En daar gaat het mis: de UV-lampen die worden gekocht om de nagellak te drogen werken niet met elk type gel. Als een lamp niet minstens 36 watt of de juiste golflengte heeft, drogen de methacrylaten – een groep chemicaliën die wordt gebruikt om de gel te binden – niet goed, waardoor het nagelbed en de omringende huid worden aangetast. Het gevolg: irritatie en allergieën.

Gewrichtsprothesen

Het gaat dan soms allang al niet meer om alleen een probleem van de nagels en de handen. De allergieën kunnen ertoe leiden dat patiënten andere behandelingen zoals witte tandvullingen, gewrichtsprothesen en sommige diabetesbehandelingen niet kunnen ondergaan. Als iemand eenmaal gesensibiliseerd is, verdraagt het lichaam namelijk niets meer dat acrylaten bevat.

Op Facebook heeft een groep voor mensen die problemen ondervonden na gelmanicures binnen korte tijd ruim 37.000 leden aangetrokken, met meldingen uit meer dan 100 landen.

Huidkanker

Los van de methacrylaten kleeft er nog een ander gezondheidsrisico aan het gebruik van gelnagellak. Want het UV-licht van de nageldrogers kan, net zoals zonlicht en solaria, huidkanker veroorzaken. Een studie waarin menselijke en muizencellen 20 minuten blootgesteld werden aan een UV-nageldroger liet zien dat maar liefst 30 procent van de cellen afstierf. Dat liep zelfs op 65 tot 70 procent na drie opeenvolgende sessies van 20 minuten. Daarnaast zorgde het kunstlicht voor schade aan het DNA, en dat werkt het ontstaan van kanker in de hand. Verder onderzoek moet nu bepalen bij welke frequentie gelmanicures schadelijk zijn.

Referenties

Persbericht van de British Association of Dermatologists

Zhivagui M, Hoda A, Valenzuela N, et al: DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nat Commun. 2023 Mar 14;14(1):1424. doi: 10.1038/s41467-023-37245-x. Erratum for: Nat Commun. 2023 Jan 17;14(1):276. PMID: 36918603; PMCID: PMC10014946.