Een op vijf kinderen blijvend vrij van pinda-allergie dankzij vroege immunisatie

januari 2022 Preventie Willem van Altena
A young child holds up a peanut and looks at it closely.

Orale immunisatietherapie kan een effectieve behandeling zijn voor kinderen met een ernstige pinda-allergie. Dat is de conclusie uit de IMPACT-studie, die deze week is gepubliceerd in medisch vaktijdschrift The Lancet. Bij deze studie met kinderen met pinda-allergie van tussen de 1 en 3 jaar oud vertoonden de meeste kinderen die op deze manier behandeld waren opmerkelijke verbetering van hun allergieverschijnselen.

Pinda-allergie treft naar schatting tot 2% van de kinderen in de Verenigde Staten, en tot dusver was het vermijden van pinda de enige optie naast medicinale behandeling van allergische reacties of anafylaxie. Doorgaans blijven deze patiënten hun hele leven allergisch voor pinda’s, en dat heeft aanzienlijke gevolgen voor hun kwaliteit van leven.

Minuscule hoeveelheid

Voor de studie die werd uitgevoerd door wetenschappers aan de universiteit van North Carolina werden 146 kinderen met pinda-allergie gerekruteerd, en van hen kreeg 66% een pinda immunisatietherapie waarbij dagelijks een kleine dosis pindameel door hun voedsel werd gemengd. Aan het begin van de behandeling ging het om een minuscule hoeveelheid van 0,1 milligram, en dat werd langzaam opgevoerd tot 2 gram per dag. De overige kinderen kregen een placebopoeder waar geen pinda in zat.

Remissie

Na 2,5 jaar bleek 70% van de kinderen die het pindapoeder toegediend hadden gekregen niet langer overgevoelig voor pinda te zijn. Ze waren in staat om 5 gram pindaproteïne (ongeveer anderhalve eetlepel pindakaas) te eten zonder een allergische reactie te krijgen. In 21% van de gevallen werd zelfs remissie vastgesteld, wat inhoudt dat zij ook 6 maanden na beëindiging van behandeling geen allergische reactie vertoonden na het eten van pinda. Gedurende die 6 maanden kregen de kinderen geen pinda te eten. In de controlegroep van 50 kinderen die het placebopoeder toegediend hadden gekregen vertoonde maar 1 kind tekenen van verminderde overgevoeligheid of remissie.

Wel moet opgemerkt worden dat de meeste kinderen minstens een keer getroffen werden door een allergische reactie, zelfs in de gecontroleerde omstandigheden van de studie. Meestal ging het om milde of matig ernstige reacties, maar in 35 gevallen was een injectie met adrenaline noodzakelijk.

Zeer vroege interventie

De onderzoekers stelden ook vast dat de beste resultaten vaak werden opgetekend bij de jongste kinderen, met name de 1-jarigen. Hoofdauteur dr. Stacie Jones, kinder-allergoloog/immunoloog aan de universiteit van Arkansas, denkt dat zeer vroege interventie de beste kans op het bereiken van remissie biedt. “Maar omdat we maar een beperkt aantal 1-jarigen in onze studie opgenomen hebben is het nodig om meer onderzoek te doen dat deze bevinding bevestigt.”

Referentie

Jones SM, Kim EH, Nadeau KC, et al; Immune Tolerance Network. Efficacy and safety of oral immunotherapy in children aged 1-3 years with peanut allergy (the Immune Tolerance Network IMPACT trial): a randomised placebo-controlled study. Lancet. 2022 Jan 22;399(10322):359-371. doi: 10.1016/S0140-6736(21)02390-4. PMID: 35065784.