Geen adrenalineprik maar een pleister onder de tong: nieuwe behandeling anafylaxie in zicht

maart 2022 Geneesmiddelen Willem van Altena
Adrenaline chemical formula and human hand. The word adrenaline is used in common parlance to denote increased activation of the sympathetic system associated with the energy and excitement

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft een versnelde toelatingsprocedure in werking gezet voor het middel AQST-109. Het gaat om de eerste en tot dusver enige oraal toegediende behandeling van heftige allergische reacties, met inbegrip van anafylaxie. In plaats van een injectie met adrenaline door middel van een Epi-pen wordt er een soort pleister onder de tong gelegd.

De positieve opstelling van de FDA is te danken aan tussentijdse resultaten van de EPIPHAST klinische studie, een gerandomiseerde open label studie waarbij de werking van de AQST-109 orale film wordt vergeleken met de traditionele intramusculaire injectie van adrenaline. Verdere resultaten worden in de eerste helft van 2022 verwacht.

 AQST-109 is een adrenalinepleister ter grootte van een postzegel, die onder de tong wordt aangebracht en daar oplost. Er is geen water nodig om het middel toe te dienen en er hoeft niet geslikt te worden, wat vaak onmogelijk is wanneer iemand een heftige allergische reactie doormaakt. De verpakking is zo ontworpen dat het gemakkelijk, discreet en veilig meegenomen kan worden, wat een uitkomst kan zijn voor mensen die aan ernstige allergieën lijden.

Bron

Persbericht van Aquestive, de maker van de AQST-109 pleister