Haptenen in vochtinbrengende crèmes veroorzaken mogelijk voedselallergieën

september 2021 Beter Leven Gioia Schaar
Annemiek Franken holds the tiny foot of infant son Tunui Franken while he nurses.

Uit een recent onderzoek van Perkin et al. is gebleken dat er een positief verband is tussen het regelmatig aanbrengen van vochtinbrengende crèmes bij jonge baby’s en de ontwikkeling van voedselallergieën en sensibiliteit.

De onderzoekers vermoeden dat detergenten en plantaardige oliën, die aanwezig zijn in vochtinbrengende crèmes, ervoor zorgen dat allergenen makkelijker door de huid dringen. Een hypothese is dat haptenen de ontwikkeling van voedselallergieën en atopische dermatitis bevorderen. Haptenen zijn kleine moleculen die irriterende of overgevoelige contactdermatitis of subklinische veranderingen in de functie van de huidbarrière kunnen veroorzaken. Deze haptenen zijn aanwezig in 87% van de vochtinbrengende crèmes voor jonge baby’s.

In een recente analyse heeft men gekeken naar 12 studies waarin in totaal 17 vochtinbrengende crèmes gebruikt werden. Bij 13 van de 17 crèmes werden haptenen aangetroffen.

Tot nu toe zijn de langdurige effecten en de veiligheid van vochtinbrengende crèmes nog niet uitgebreid onderzocht. Doordat cosmetische producten mogelijk bijwerkingen kunnen geven, zoals allergische dermatitis, wordt er steeds meer aandacht besteed aan het onderzoeken van de veiligheid van dergelijke producten en dan vooral bij kinderen.

Bij kinderen is de huidbarrière nog niet volgroeid en daardoor kan regelmatig gebruik van crèmes die haptenen bevatten ervoor zorgen dat de huidbarrière ontstoken raakt en chronisch beschadigd. Hierdoor kan de doorlaatbaarheid van de huid worden aangepast en dit kan op den duur resulteren in de ontwikkeling van voedselallergieën.

Bron:

Perkin M.R., Logan K., Marrs T. et al. Association of frequent moisturizer use in early infancy with the development of food allergy. J Allergy Clin Immunol. 2021; 147: 967-976.e1