Headset met geprojecteerde hologrammen helpt artsen bij ingewikkelde operaties

januari 2023 Algemeen Diede Smeets
Asian Girl with VR headset

Het biotechnologische bedrijf Xironetic heeft recent aangekondigd dat hun IntraOpVSP ‘augumented reality’-software door de Amerikaanse overheidsinstantie FDA is goedgekeurd voor gebruik door artsen tijdens operaties.

De term ‘augumented reality’ kan in het Nederlands losjes worden vertaald tot aangevulde realiteit. Daarmee wordt bedoeld dat de realiteit wordt aangevuld met door een computer gegenereerde beelden. Een bekend voorbeeld van ‘augumented reality’ is de mobiele applicatie Pokémon Go. Daarbij werden de fictieve dierachtige figuren genaamd Pokemons als het ware geprojecteerd in de echte omgeving van de gebruiker, waardoor een combinatie van realiteit en door computer gegenereerde beelden ontstaat. Deze manier van ‘augumented reality’ was wereldwijd een grote rage, maar dit type technologie heeft ook andere toepassingen, bijvoorbeeld in de medische sector.

De nieuwe software genaamd ‘IntraOpVSP’ laat chirurgen via een headset tijdens een operatie driedimensionale hologrammen zien. Deze hologrammen zijn afkomstig van voor de operatie gemaakte scanbeelden (door middel van CT- en MRI-scans). Met behulp van een CT-scan kunnen botten en organen zichtbaar worden gemaakt, en met een MRI-scan kun je daarnaast ook kleinere weefsels en structuren visualiseren. Hiermee helpt de software artsen bij het uitvoeren van de plannen die voorafgaand aan de operatie zijn gemaakt en worden belangrijke lichaamsdelen en waar de chirurg moet gaan snijden zichtbaar gemaakt. Via de software en de headset wordt deze informatie geprojecteerd op het lichaam van de patiënt. Zo kan een chirurg bijvoorbeeld precies zien tijdens de operatie waar er iets weggesneden moet worden. Deze software kan zowel tijdens de operatie als tijdens de voorbereiding voorafgaand aan de operatie worden gebruikt, houdt de handbewegingen van de chirurg bij en kan worden bestuurd met de stem van de gebruiker.

Een breed scala aan artsen kan volgens het bedrijf gebruik maken van de software en kan gebruikt worden om de planning die chirurgen normaal gesproken uitvoeren voorafgaand aan een operatie te verbeteren. Hiermee zou volgens de oprichter van Xironetic, Christian El-Amm, het percentage succesvolle operaties verhoogd kunnen worden. Hij zegt dat de IntraOpVSP-software een grote stap voorwaarts is voor chirurgen en hun patiënten, en dat de goedkeuring door de FDA een belangrijke mijlpaal is voor het beschikbaar maken van de software in operatiekamers overal ter wereld.

Bron

Persbericht Xironetic. Xironetic Receives FDA Clearance for Augmented Reality Surgical Software. 14 november 2022.