Israëlisch startup modificeert pinda-eiwit om immunotherapie veiliger en effectiever te maken

februari 2023 Zorg van de Toekomst Willem van Altena
Halves of roasted peanuts in bowl and near on dark wooden background, top view

Pinda-allergie is een van de meest prevalente vormen van voedselallergie. Naar schatting 2% van de bevolking heeft met deze allergie te maken, die zich vaak al in de prille jeugd manifesteert. En er wordt al jaren een gestage opmars waargenomen, ook in Nederland. Er bestaan wel behandelingen om pinda-allergie tegen te gaan, zoals immunotherapie waarbij mensen stukje bij beetje telkens iets meer pinda te eten krijgen totdat ze het punt bereiken waarop ze weliswaar niet van hun allergie af zijn, maar niet langer meteen het risico op een anafylactische schok lopen als ze per ongeluk eens pinda binnenkrijgen. Maar een Israëlische biotech startup, Ukko, denkt nu met een revolutionaire nieuwe behandeling te komen.

Immunotherapie

Ukko heeft voor de nieuwe behandeling het pinda-eiwit met behulp van artificiële intelligentie (AI) als het ware opgesplitst in toxische en niet-toxische bestanddelen. In de traditionele immunotherapie krijgen mensen met pinda-allergie steeds een kleine hoeveelheid van het toxische eiwit toegediend, en dat heeft een aantal nadelen. Zo kunnen allergiepatiënten maar een beperkte hoeveelheid doses pinda in een bepaalde periode toegediend krijgen omdat anders het risico bestaat dat er zich een heftige reactie voordoet. Dat betekent dat een behandeling met immunotherapie vaak erg lang duurt, en met een hoger risico op bijwerkingen gepaard gaat. Vaak gaat het bovendien om de behandeling van baby’s en peuters, en dat legt dus een zware druk op de ouders en verzorgers, met als gevolg een grotere kans dat de behandeling wordt gestaakt.

Klinische studies

Doordat Ukko de toxische onderdelen van het pinda-eiwit wegfiltert ontstaat er volgens eigen zeggen een effectiever geneesmiddel dat minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, en dat veel sneller resultaten biedt dan bij de langdurige immunotherapie het geval is. Het nieuwe ‘veilige’ pinda-eiwit waar de toxische bestanddelen uitgefilterd zijn is met goed gevolg getest in het laboratorium en op muismodellen, maar nog niet bij mensen. De AI wordt ingezet om precies te voorspellen op welke wijze het pinda-eiwit aangepast moet worden om de gunstige elementen te behouden en de toxische kwijt te raken. Als alles goed gaat verwacht Ukko in 2024 met klinische studies te kunnen beginnen. Intussen wordt ook al nagedacht over andere voedselallergieën die met de aangepaste eiwitten bestreden kunnen worden.

Meer informatie

Bezoek de website van Ukko