Jonge patiëntjes in Maastricht UMC+ voelen zich beter door virtueel bezoek aan de dierentuin

mei 2022 Zorg van de Toekomst Willem van Altena
Kids in virtual reality. Teenagers in digital world watching fish, interactive gaming, boy and girl in vr glasses, entertainment and education industry, vector cartoon flat style isolated concept

Omgaan met dieren is een prima manier om stress te verlagen en de mentale gezondheid te verbeteren, dat is in vele wetenschappelijke studies vastgesteld. Zeker bij kinderen. Om die reden werd de kinderafdeling van Maastricht UMC+ maandelijks voor een dag omgetoverd in een kinderboerderij waar kinderen naar hartenlust konijnen, cavia’s en andere dieren konden knuffelen. De coronacrisis maakte echter een einde aan die waardevolle traditie. Maar dankzij virtual reality kunnen kinderen voortaan elke dag naar de dierentuin.

GaiaZoo

Het bedrijf Psylaris zet de techniek van virtual reality in om de mentale gezondheid van mensen te verbeteren. Toen de fysieke kinderboerderij op de kinderafdeling niet meer kon plaatsvinden, nam het bedrijf het initiatief om, met medewerking van dierentuin GaiaZoo in Kerkrade, 360-graden video’s van dieren te maken en ze via een VR-bril naar de kinderen te brengen. Dankzij die technologie wanen de kinderen zich even temidden van de dieren.

Kinderverpleegkundige Pascalle Vroemen is enthousiast. “Wij vinden het ontzettend belangrijk om kinderen plezier en afleiding te bieden tijdens hun verblijf in het MUMC+. Dat is niet alleen leuk, maar helpt hen ook bij hun herstel. Daarom gaan we, nu de coronapandemie voorlopig voorbij is, ook weer aan de slag om de kinderboerderij naar onze afdeling te halen. Maar dat kan natuurlijk nooit elke dag en voor elk kind. Gelukkig kunnen de kinderen met deze VR-brillen wél elke dag genieten van de dieren uit de GaiaZoo.”

Bron

Persbericht MUMC+

Bezoek ook de website van Psylaris