Oek Phaff (allergoloog, Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam) gebruikt sinds kort speciaal gebakken hazelnoot- en pindakoeken van banketbakkerij Stevers uit Alphen aan den Rijn voor het aantonen van een hazelnoot- en/of pindaallergie bij haar patiënten. In een gecontroleerde setting op de dagbehandeling van het ziekenhuis krijgen patiënten oplopende hoeveelheden van het verdachte allergeen te nuttigen via zorgvuldig afgewogen porties koek of placebo. Bij de hazelnoot- en pindaprovocatietest worden koeken met noten gebruikt en placebokoeken met alleen een notensmaakstof erin verwerkt. Zowel de arts als de patiënt weten niet in welke koeken het allergeen verwerkt zit en in welke het placebo (dubbelblinde orale voedselprovocatietest). Deze intensieve methode van diagnostiek geeft duidelijkheid of er sprake is van een klinisch relevante allergie. Ook is de tolerantiedrempel van bijvoorbeeld pinda op deze manier goed te bepalen, aldus Phaff, het is dan uit te rekenen na welk gehalte van het allergeen in de koek een reactie is opgetreden.