Biologicals spelen een steeds grotere rol in de moderne geneeskunde. Momenteel worden biologicals, geneesmiddelen waarvan de werkzame stof vervaardigd is door of afkomstig is van een levend organisme, al ingezet bij de behandeling van verschillende aandoeningen waaronder auto-immuunziekten, kanker en inflammatoire aandoeningen. Het gebruik van biologicals heeft de behandeling van sommige ziekten getransformeerd en gaat vaak gepaard met minder bijwerkingen dan traditionele geneesmiddelen wegens de doelgerichte werking.1 De toepassing van biologicals vereist echter wel vaak een zorgvuldige afstemming op de individuele patiënt en voortdurende monitoring van effectiviteit en veiligheid. De biological omalizumab is een gehumaniseerd monoklonaal antilichaam dat zich selectief bindt aan humaan immunoglobuline (IgE), waardoor de hoeveelheid vrij IgE in het serum afneemt dat de allergische cascade kan starten. Momenteel is omalizumab geïndiceerd als aanvullende behandeling bij overtuigend IgE-gemedieerd ernstig astma, ernstige chronische rinosinusitis met neuspoliepen en chronische spontane urticaria.2 Vanwege de binding aan het antilichaam IgE, dat een centrale rol speelt bij allergische reacties, is de vraag gerezen of omalizumab ook het ontstaan allergische reacties door blootstelling aan een voedselallergeen zou kunnen voorkomen. Toediening van de injectietherapie in combinatie met immuuntherapie leidde in een eerdere kleine studie tot gunstige uitkomsten bij patiënten met een voedselallergie. Nu wordt ook in een nieuwe Amerikaanse studie op grotere schaal onderzocht of omalizumab effectief en veilig kan worden ingezet bij voedselallergiepatiënten, als monotherapie of in combinatie met orale immuuntherapie.3