Kamerplanten: groene bondgenoten voor een gezonder leefmilieu binnenshuis

oktober 2021 Beter Leven Willem van Altena
Botanist greenhouse. Planting houseplant, grow plants and planter hobby. Friends spending time at orangery, garden meditation or botanist planters relaxing vector illustration

Maken kamerplanten onze woningen echt gezonder? Kort antwoord: ja. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat sommige kamerplanten de lucht inderdaad schoner maken en de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Baanbrekend in dat kader was de NASA Clean Air Study uit 1989. Dat was een onderzoek geleid door ruimtevaartorganisatie NASA. Uit die studie bleek dat bepaalde kamerplanten giftige stoffen in de lucht, zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen, kunnen neutraliseren.

De reden dat NASA zich interesseerde in kamerplanten is het feit dat er gezocht werd naar manieren om de lucht te zuiveren in ruimtestations. Even een raam open zetten is daar immers geen optie. Het bleek dat planten in huis veel meer doen dan alleen koolstofdioxide opnemen en zuurstof afgeven. En dat minstens 1 plant per 10 vierkante meter al voldoende is om een efficiënte luchtzuivering te bereiken.

De NASA Clean Air Study is niet de enige studie die de gezondheidsvoordelen van kamerplanten aantoont. Wij hebben een aantal van die voordelen op een rijtje gezet.

1: Levende stofzuigers

Onderzoekers hebben ontdekt dat in kamers waar planten staan minder stof rondzweeft en er ook minder schimmels zijn, dan in plantloze kamers. Veel kamerplanten hebben bladeren die als een soort natuurlijke luchtfilters werken, die allergenen en andere zwevende deeltjes opvangen. Sommige planten hebben bladeren die bezet zijn met minuscule haartjes waar de zwevende deeltjes in gevangen worden. Andere hebben een wasachtig laagje op de bladeren waar stofjes aan blijven plakken. Planten als de graslelie, dracaena en sansevieria zijn bekende levende luchtfilters. Let er wel op dat je geen planten kiest met stuifmeel producerende bloemen, of met sporen. Die hebben juist een averechts effect.

2: Stressverlagers

Met planten om ons heen voelen we ons beter. Dat is aangetoond in verschillende studies: mensen die werken in een ruimte waar veel planten staan waarderen hun leven en werk hoger, ervaren minder stress en melden zich minder vaak ziek. Bloeiende planten en bloemen hebben meer effect dan alleen bladgroen. Er zijn studies die tonen dat mensen die omringd worden door planten minder van het stresshormoon cortisol aanmaken wanneer zij een ingewikkelde taak moesten uitvoeren.

3: Luchtbevochtigers

Kachels en airconditioners maken de lucht binnenshuis vaak erg droog, vooral in de winter. Droge lucht is niet prettig voor onze huid, luchtwegen en ogen. Kamerplanten kunnen ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid op peil blijft. De arecapalm, de lepelplant en de goudlelie zijn goede keuzes. Die kunnen de luchtvochtigheid in een kamer met wel 10% verhogen.

4: Luchtzuiveraars

Behalve stof en pollen zweven er nog meer schadelijke stoffen rond in de atmosfeer. Veel spullen waarmee we ons in huis omringen blijken ongewenste chemische stoffen uit te wasemen: vluchtige organische koolwaterstoffen (VOK’s). Printertoners, schoonmaakmiddelen, verf, vloerbedekking… VOK’s zijn eigenlijk overal. Wie te veel blootstaat aan VOK’s kan last krijgen van de ogen en de huid, en voor mensen met astma of COPD zijn VOK’s helemaal uit den boze. Gelukkig kunnen kamerplanten die VOK’s net zo goed de baas als dure luchtzuiveraars. Denk aan planten als klimop, sommige varens en de dracaena.

5: Slaapbevorderaars

Planten zetten onder invloed van zonlicht kooldioxide om in zuurstof door middel van fotosynthese. Maar er bestaan zelfs planten die doorgaan met zuurstof afgeven nadat de zon al onder is gegaan, zoals de gerbera. Fleur daarmee de slaapkamer op, dat zal de nachtrust ten goede komen.

6: Schoolplanten

In een studie waarbij de prestaties van scholieren in een klas waarin drie kamerplanten stonden werden vergeleken met die van scholieren uit een plantloos lokaal bleek dat de eerste groep beter presteerde op gebied van rekenen en taal. Er zijn aanwijzingen dat planten in de omgeving zorgen voor een verbeterd concentratievermogen en geheugen.

7: Genezend

Wie op ziekenbezoek gaat neemt uit gewoonte meestal een bloemetje mee, en dat is eigenlijk een heel goed idee. Planten en bloemen kunnen namelijk het genezingsproces bevorderen. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen sneller genazen na een operatie als ze groen in de nabijheid hadden. Zelfs een uitzicht op groen heeft al een heilzaam effect. Het bleek ook dat mensen in een groene omgeving beter met pijn kunnen omgaan en zelfs minder pijnstillers nodig hebben.

Meer informatie

Lees meer over de NASA Clean Air Study uit 1989.

Studie uit 2020 van de VU Amsterdam over het effect van groen in de leeromgeving.

Studie uit 2009 over hoe planten in het ziekenhuis het herstel van pas geopereerde patienten bespoedigen.