Patiënten afdeling Anesthesiologie bij Erasmus MC kunnen voortaan zelf lichaamsfuncties meten

juli 2022 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Op de afdeling Anesthesiologie van het Erasmus MC in Rotterdam kunnen patiënten sinds kort zelf enkele vitale lichaamsfuncties meten. Daarvoor hoeven ze alleen maar plaats te nemen in een soort pasfotohokje, de Alviscan, die volledig geautomatiseerd hun hartslag, saturatie, bloeddruk en gewicht kan meten. Die gegevens komen keurig op een bonnetje uit de printer, en daarmee kan de patiënt zich bij de behandelaar melden. Op termijn wordt het zelfs mogelijk om die uitslagen meteen in het patiëntendossier te zetten.

De Alviscan is ontwikkeld door het bedrijf Alphatron Medical in samenwerking met anesthesiologen van Erasmus MC. Het apparaat is met name bedoeld om een deel van de screening uit handen van zorgmedewerkers te plaatsen. Erasmus MC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat met de Alviscan gaat werken, voorlopig nog als pilotproject.

Stap voor stap

Een patiënt die een afspraak heeft op de afdeling Anesthesiologie van Erasmus MC hoeft alleen plaats te nemen en zijn dagticket te scannen. Vervolgens leidt de Alviscan hem of haar stap voor stap door de procedure, in een taal naar keuze. De patiënt wordt gevraagd een vinger in een gat te steken, zodat het zuurstofgehalte in het bloed gemeten kan worden (saturatie). Een groter gat is bedoeld om de hartslag en de bloeddruk op te meten. Verder bevindt zich een weegschaal in de vloer van de Alviscan. Zijn alle metingen verricht, dan volstaat een druk op een knop om de meetgegevens keurig op een printje te ontvangen.

Echt sneller dan de gebruikelijke werkwijze is de Alviscan nog niet, maar dat verandert als er meerdere Alviscans op een afdeling staan. Daarnaast wordt er al gedacht over uitbreidingen van de Alviscan, en de toevoeging van meer meetfuncties.

Feedback

De maker van de Alviscan, het bedrijf Alphatron Medical, heeft op basis van de pilot in Erasmus MC aanpassingen aan het apparaat kunnen doen. Ook is aan de patiënten gevraagd wat zij van het gebruik van de Alviscan vinden, en de feedback is overwegend positief. Volgens Alphatron Medical zou 94% van de patiënten het gebruik van de zelfscanmachine ook aan andere patiënten aanbevelen.

Meer informatie

Bezoek de website van Alphatron Medical en lees meer over de Alviscan.