Spaanse wetenschappers ontdekken nieuw type allergeen in bepaalde soorten avocado

augustus 2023 Medisch Onderzoek Willem van Altena

Allergie voor pinda, allerlei noten, voor kippenei of voor lactose… het zijn een paar van de bekendste voedselallergieën. En nu is er door allergologen uit Barcelona (Spanje) een nieuw allergeen ontdekt in de tegenwoordig o zo populaire avocado.

De avocado is een vrucht die groeit aan een struik die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt maar die tegenwoordig ook in Zuid-Europa en op de Canarische eilanden wordt gekweekt. Er bestaan allerlei varieteiten, waarvan de groene Strong en de bruine Hass het bekendste zijn. Aan avocado worden tal van gezonde eigenschappen toegeschreven: de vrucht bevat veel antioxidanten en is goed voor de hart en bloedvaten, en daarnaast heeft avocado een gunstig effect op de darmflora en zou het zelfs cognitieve functies kunnen verbeteren.

IgE-afhankelijke avocadoallergie is vrij zeldzaam en kan zich uiten in de vorm van contactdermatitis, rinoconjunctivitis, urticaria en anafylaxie. Allergoloog Martina Privitera-Torres van het Hospital Universitario Fundación Alcorcón in Barcelona meldt het geval van een man van 41 jaar zonder klinische voorgeschiedenis, die een anafylactische reactie ontwikkelde na het eten van een avocado van de variëteit Hass. De symptomen (hevige jeuk in de keel en aan de oren), die niet gepaard gingen met een latex-fruitsyndroom, zijn spontaan na een uur verdwenen.

Nieuw allergeen

Een ‘prick plus prick’-test (prik in het fruit en daarna in de huid van de patiënt) was sterk positief (induratie van 10 mm). De titer specifieke IgE-antistoffen was 2,93 kUA/l (Thermofisher). Met de immunoblottechniek hebben de auteurs een nieuw allergeen ontdekt in de extracten van de variëteiten Hass en Fuerte, meer bepaald endo-1,4-ß-glucanase, een eiwit van 50 kDa.

De andere bekende allergenen van avocado, die in Allergolome (gegevensbank van allergenen eiwitten) worden vermeld, zijn Pers a1 (endochitinase, dat meespeelt bij het latex-fruitsyndroom) en Pers a 4 (profiline). Mogelijke andere allergenen zijn thaumatine-achtige eiwitten en een isoflavonreductaseachtig eiwit.

Mogelijke verklaringen voor de vondst van het nieuwe allergeen zijn de invloed van de klimaatopwarming op allergenen van planten en de intensieve teeltprogramma’s.

Referentie

Privitera-Torres M et coll. : Avocado allergy : identification of a new allergen. J Invest Allergol Clin Immunol., 2023; 33(3): 228-37. doi: 10.18176/jiaci.0846.