Tien nieuwe geneesmiddelen maken later dit jaar hun opwachting in de sluis

april 2023 Geneesmiddelen Willem van Altena

Er verschijnen steeds meer nieuwe geneesmiddelen op de Nederlandse markt, en dat betekent ook dat het druk wordt in ‘de sluis’. Dure medicijnen die Europese goedkeuring hebben ontvangen komen in ons land pas op de markt als er eerst geheime prijsonderhandelingen gevoerd zijn tussen de medicijnfabrikant en de overheid, en dat proces staat bekend als de sluisprocedure. Momenteel bevinden zich 52 geneesmiddelen in die sluis, en onlangs liet minister Ernst Kuipers van VWS de Tweede Kamer weten dat er in de tweede helft van dit jaar nog 10 medicijnen in de sluis zullen belanden.

Toch denkt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) dat dat niet per se tot vertragingen hoeft te leiden. Het Zorginstituut en het Bureau Financiële Arrangementen Geneesmiddelen (BFAG) zijn druk aan het werven voor beoordelaars en onderhandelaars. Daarnaast is er constructief overleg gaande om de sluis te optimaliseren, eerder te beginnen en voorspelbaarder te maken.

Horizonscan

Sinds 2018 informeert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport één keer per half jaar de Tweede Kamer over sluiskandidaten. Op basis van de Horizonscan identificeert het Zorginstituut deze sluiskandidaten. Elk jaar vallen er een paar kandidaten af, omdat de patiëntaantallen naar beneden worden bijgesteld of omdat het geneesmiddel toch geen marktregistratie krijgt.

Leidraad

De 10 nieuwe kandidaten die door minister Kuipers zijn genoemd zijn 7 echt nieuwe middelen, en 3 indicatie-uitbreidingen. Het gaat om middelen voor oncologische, hematologische, neurologische aandoeningen en voor immuunziekten. Voor een groot deel gaat het om producten van kleinere farmaceutische bedrijven die minder ervaring met de sluis hebben. Speciaal voor hen heeft de VIG een leidraad voor de sluisprocedure gemaakt voor bedrijven die voor het eerst met de sluis te maken krijgen.

Per 1 juli van dit jaar zullen overigens de sluiscriteria aangepast worden. Naast geneesmiddelen met een prijs boven de 50 duizend euro en een verwachte omzet van meer dan 10 miljoen, komen ook alle geneesmiddelen met een verwachte omzet van meer dan 20 miljoen euro in aanmerking voor de sluis.

Dit zijn de 10 nieuwe medicijnen die aan de sluis toegevoegd zullen worden:

Geneesmiddel (merknaam)Registratie verwacht inNieuwe indicatie (s)
Avapritinib (Ayvakyt)November 2023Indolente systemische mastocytose
Bimekizumab (Bimzelx)Juli 2023Actieve axiale spondyloartritis (axSpA) en actieve artritis psoriatica
EpcoritamabDecember 2023Recidiverend of refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL)
Decitabine/cedazuridine (Inaqovi)September 2023Acute myeloïde leukemie
Trastuzumab duocarmazine (Jivadco)September 2023Niet-reseceerbaar of gemetastaseerde HER2+ borstkanker
Bevacizumab-vikg (Lytenava)Oktober 2023Natte leeftijdsgebonden macula degeneratie
Melphalan flufenamide (Pepaxti)November 2023Multipel myeloom
Ixazomib (Ninlaro)December 2023Multipel myeloom (onderhoudstherapie)
Rucaparib (Rubraca)Juli 2023Gevorderde epitheliale eierstok-, eileider- of primaire peritoneale kanker
Talazoparib (Talzenna) December 2023Gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker (mCRPC)

Meer informatie

Informatiebrief van Zorginstituut Nederland aan de Tweede Kamer

Persbericht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG)