Vierdaagselopers krijgen insectensmoothies te drinken om spieren te helpen bij het herstel

juli 2022 Beter Leven Willem van Altena
Nijmegen, The Netherlands, July 21, 2015: The Four Day Marches Nijmegen, also known as Vierdaagse is the largest marching event in the world. It is organised every year in Nijmegen in mid-July as a means of promoting sport and exercise. Participants walk 30, 40 or 50 kilometers daily, and on completion receive a royally approved medal (Vierdaagsekruis). The participants are mostly civilians, but there are also a few thousand military participants.

Voor het eerst sinds 2019 vindt dit jaar weer de Vierdaagse van Nijmegen plaats. Tussen 19 en 22 juli wandelen 47.000 enthousiastelingen van over de hele wereld rondom Nijmegen. Onderzoekers van Radboudumc voeren dit jaar een bijzonder onderzoek uit met de wandelaars. Heeft het zin om gemalen insecten te eten? Sommige insecten zijn een rijke bron van eiwitten, en het is bekend dat dierlijke eiwitten bijdragen aan herstel na een inspanning. De Nijmeegse wetenschappers willen nu vaststellen of insecteneiwitten net zo goed zijn.

Proteïneshakes

Al 15 jaar onderzoeken wetenschappers van Radboudumc onder leiding van prof. Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie, wat de effecten van het meedoen aan de Vierdaagse is. Om in zo’n korte tijd zulke afstanden te lopen (tot wel 50 kilometer per dag) vergt veel van het lichaam, en dan met name de beenspieren. Het consumeren van dierlijke eiwitten –vlees en zuivel- helpt de spieren te herstellen van zo’n inspanning. Veel sporters en wandelaars gebruiken daarom drankjes met weiproteïne. Maar ook sommige insecten -meelwormen, met name- bevatten veel eiwitten, en Hopman wil met haar team ontdekken of dat net zo effectief is als meer gebruikelijke manieren om eiwitten binnen te krijgen.

Wedren

De wetenschappers hebben een speciale onderzoeksruimte ingericht op de start-finishlocatie, ‘de Wedren’, waar de wandelaars die deelnemen aan de studie elke dag allerlei metingen ondergaan omtrent spierfunctie, spierkracht en spierschade. In samenwerking met cateringbedrijf Albron wordt er in de Wedren een special eiwitrijke smoothie verkocht op basis van insectenproteinen. Hopman wil uitvinden in hoeverre mensen zullen kiezen voor deze gezonde, duurzame smoothie, of toch liever voor een broodje bal-mayo gaan. Uiteindelijk hoopt zij de komende jaren de lopers meer gezonde en herstel-bevorderende voeding aan te bieden.

Vragenlijsten

Ieder jaar voert het Radboudumc een groot vragenlijstenonderzoek uit onder wandelaars van de Vierdaagse. Meer dan 12.000 wandelaars beantwoorden jaarlijks vragen over bewegen, ziekte en gezondheid. Dit jaar stellen de onderzoekers ook vragen over klimaatverandering, hittestress en de maatregelen die mensen nemen om hittestress te verminderen.

Meer informatie

Bezoek de website Vierdaagseonderzoek.nl. Hier kun je ook laten weten dat je mee wilt doen aan het onderzoek.