Articles

Belangrijke veranderingen in de Europese standaardreeks voor contactallergenen

NTvAAKI - jaargang 19, nummer 4, november 2019

prof. dr. T. Rustemeyer

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2019;19:162-3)

Lees verder

Samenvatting NVDV-leidraad Dermatocorticosteroïden

NTvAAKI - jaargang 19, nummer 4, november 2019

dr. L.S. van der Schoot , dr. A.F.S. Galimont , B.W.M. Arents , dr. M.S. de Bruin-Weller , dr. J.J.E. van Everdingen , M.M.M. Geleedst-de Vooght , dr. P.P.M. van Lümig , prof. dr. T. Rustemeyer , dr. M.A. Middelkamp Hup

SAMENVATTING

In 2018 heeft een werkgroep op verzoek van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie de leidraad Dermatocorticosteroïden uit 2000 geheel herzien. De leidraad is een praktische handleiding voor het gebruik van dermatocorticosteroïden, met speciale aandacht voor classificatie, bijwerkingen, zwangerschap en borstvoeding, applicatiefrequentie, toe te passen hoeveelheid per klasse en leeftijd, vingertopeenheden, contra-indicaties, verslaving en controle. De leidraad is bedoeld voor het gebruik van dermatocorticosteroïden in het algemeen en niet voor een specifiek ziektebeeld. De leidraad werd in 2019 geautoriseerd door de betrokken verenigingen.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2019;19:147-53)

Lees verder

Plakproefdiagnostiek bij Wolalcoholallergie

NTvAAKI - jaargang 19, nummer 4, november 2019

J. Knijp , prof. dr. D.P. Bruynzeel , prof. dr. T. Rustemeyer

SAMENVATTING

Wolalcoholen worden verwerkt in cosmetische producten en therapeutische zalven. Een contactallergie voor wolalcoholen ontstaat door langdurige blootstelling op vooral de beschadigde huid. Een recent onderzoek in het Amsterdam UMC toont aan dat een wolalcoholallergie relatief vaak voorkomt, met name bij patiënten met atopisch eczeem. Het aantonen van een wolalcoholallergie vereist adequate plakproefdiagnostiek. De combinatie van de allergenen lanoline alcohol 30% in vaseline en Amerchol L101 50% in vaseline bleek effectief om een contactsensibilisatie aan te tonen.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2019;19:120-2)

Lees verder

Toegenomen allergische reacties op isothiazolinonen, in het bijzonder methyl(chloor)isothiazolinon

NTvAAKI - jaargang 19, nummer 4, november 2019

M.M. Kleipool , prof. dr. T. Rustemeyer

SAMENVATTING

Sinds 2006 wordt in Europa een stijging waargenomen in het aantal patiënten met contactallergie voor het conserveermiddel methylisothiazolinon (MI) en het mengsel van MI met methylchloorisothiazolinon. Resultaten van deze studie laten een vergelijkbare trend zien bij de patiënten van het VUmc in Amsterdam. De stijging in het aantal contactallergieën lijkt te worden verklaard door het toegenomen gebruik van MI in verschillende producten. In zowel ‘rinseoff’- als ‘stay-on’-cosmetica werd een concentratie van 0,01% (100 ppm) toegestaan. Per februari 2017 is het gebruik van MI in ‘stay-on’-cosmetica verboden. De maximaal toegestane concentratie in ‘rinse-off’-cosmetica is verminderd van 0,01% (100 ppm) naar 0,0015% (15 ppm). Voor het gebruik van MI in industriële en huishoudelijke producten gelden geen restricties en ontbreken adviezen. MI wordt in de Europese standaardreeks als apart allergeen getest in een testconcentratie van 0,2% (2.000 ppm).

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2019;19:123-8)

Lees verder

Bijzondere uitingen van Type 4-reactie op het conserveermiddel methylchloroisothiazolinone/ methylisothiazolinone

NTvAAKI - jaargang 17, nummer 1, maart 2017

M. Fransen , prof. dr. T. Rustemeyer

(NED TIJDSCHR ALLERGIE & ASTMA 2017;17:39-40)

Lees verder

Samenvatting multidisciplinaire Nederlandse richtlijn contacteczeem

NTvAAKI - jaargang 16, nummer 2, mei 2016

M.M. Kleipool , prof. dr. T. Rustemeyer

Samenvatting

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) hebben in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in 2013 een multidisciplinaire richtlijn opgesteld met aanbevelingen ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering bij patiënten met contacteczeem.1 De richtlijn geeft aanbevelingen over begeleiding en behandeling van deze patiënten. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan de psychosociale zorg en patiëntenvoorlichting bij contacteczeem. In dit artikel wordt een samenvatting van deze richtlijn gepresenteerd.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2016;16:55-59)

Lees verder

Allergie voor fresia, zeldzaam of niet herkend?

NTvAAKI - jaargang 14, nummer 3, september 2014

M. van Esch , prof. dr. T. Rustemeyer

Samenvatting

De fresia is een bloem die bij beroepsgebonden expositie voor zover bekend weinig huidklachten geeft. Luchtwegklachten bij atopici zijn wel beschreven. Sensibilisatie voor fresia komt met name voor bij beroepsgebonden expositie aan grote hoeveelheden allergenen. Indien er beroepsgebonden allergische klachten bestaan bij expositie aan fresia, betekent dit in de meeste gevallen dat de werkzaamheden moeten worden gestaakt. Het is niet duidelijk of allergie voor fresia zeldzaam is of niet herkend wordt.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2014;14:118-20)

Lees verder
X