Canadese onderzoekers ontwikkelen coronavaccin op basis van rode bloedcellen

maart 2022 Corona Willem van Altena
Corona Virus mutation covid-19 illustration with dark blue cell background

Kort nadat het Novavax-vaccin in Nederland is toegelaten, als eerste coronavaccin op eiwitbasis, is er nieuws over weer een andere manier om vaccins te ontwikkelen. Onderzoekers van de McMaster University in Ontario, Canada zijn erin geslaagd om rode bloedcellen zodanig te modificeren dat ze zich gedragen als een vaccin. Het onderzoek van de Canadezen is gepubliceerd in vakblad PLOS One.

Door de celmembranen van de rode bloedcellen te bekleden met het spike-eiwit van het SARS-CoV-2 virus, zeg maar de stekelige huid, werd in proefnemingen met muizen een krachtige immuunreactie opgeroepen met minimale bijwerkingen. De onderzoekers stellen dat hun techniek tamelijk eenvoudig en snel inzetbaar is, en mogelijk van nut kan zijn bij eventuele volgende pandemieën of COVID-19 varianten.

Volgens hoofdonderzoeker Maikel Rheinstadter zorgen de huidige coronavaccins soms voor heftige reacties en is de immuniteit van beperkte duur. Maar door rode bloedcellen als het ware te vermommen als virussen wordt het afweersysteem op scherp gezet tegen het echte virus, zonder noemenswaardige reacties op te roepen. Er wordt nu verder onderzoek gedaan en proefnemingen met menselijke vrijwilligers worden voorbereid.

Referentie

Himbert S, Gastaldo IP, Ahmed R, et al. Erythro-VLPs: Anchoring SARS-CoV-2 spike proteins in erythrocyte liposomes. PLoS One. 2022 Mar 11;17(3):e0263671. doi: 10.1371/journal.pone.0263671. PMID: 35275926; PMCID: PMC8916654.