JOURNAL SCAN

De klinische relevantie van plakproeven met textielkleurstoffen

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 2, mei 2024

L. Nijman , dr. N.A. Ipenburg , prof. dr. T. Rustemeyer

“Dit is een journalscan van het artikel “The prevalence and relevance of patch testing with textile dyes.” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk”.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(2):78–9)

Lees verder

Journal Scan HAE

NTvAAKI - 2024, nummer Special, april 2024

Vashendriya Hira Dr.

Voor deze ‘journal scan’ over HAE heeft dr. Danny Cohn (internist-vasculair geneeskundige, Amsterdam UMC) een selectie gemaakt van klinisch relevante literatuur van de laatste maanden met betrekking tot deze zeldzame, erfelijke aandoening. Artikelen over onder andere CRISPR-Cas9 gen-‘editing’, het geconjugeerde ‘antisense’-oligonucleotide donidalorsen, ‘dried blood spots’ als diagnosticum en de orale plasma kallikreïneremmer sebetralstat komen hier aan bod.

Lees verder

Infectierisico bij behandeling met ‘biologicals’

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 1, februari 2024

dr. A. van Laarhoven , dr. A. den Broeder

Dit is een journalscan van het artikel “Immunodeficiency secondary to biologics.” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(1):39–40)

Lees verder

Epicutane allergietesten anno 2023

NTvAAKI - jaargang 23, nummer 4, november 2023

prof. dr. T. Rustemeyer

Dit is een journalscan van het artikel “The European Baseline Series and recommended additions: 2023” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2023;23(4):140–1)

Lees verder

‘Biologicals’ in de behandeling van astma bij kinderen en adolescenten

NTvAAKI - jaargang 23, nummer 4, november 2023

dr. H.T. den Dekker

Dit is een journalscan van het artikel “Biologics in the treatment of asthma in children and adolescents” met commentaar uit de Nederlandse medische praktijk.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2023;23(4):142–3)

Lees verder

Nieuwe tabaksproducten verhogen mogelijk het risico op allergische rinitis en astma onder adolescenten

NTvAAKI - jaargang 23, nummer 3, september 2023

V.E.M. Grupa BSc, masterstudent Geneeskunde, dr. H.C. Hafkamp

SAMENVATTING

De opkomst en populariteit van de elektronische sigaret onder Nederlandse jongeren is afgelopen tijd een veelbesproken onderwerp. Artsen uitten recentelijk hun zorgen over de grootschalige promotie op social-mediaplatformen en de mogelijke gezondheidsuitkomsten van gebruik van de zogenoemde e-sigaretten of ‘vapes’ in de campagne #artsenslaanalarm.1 Elektronische sigaretten verhitten een nicotinebevattende vloeistof die in verdampte vorm wordt geïnhaleerd. Hierbij komen onder andere propyleenglycol en carcinogene stoffen vrij.2 Het ‘gewone’ roken is een frequent aangekaart onderwerp in de spreekkamer van de allergoloog, maar is het dan ook klinisch relevant om het gebruik van nieuwe tabaksproducten te bespreken? Volgens Chung et al. in een artikel dat in 2020 werd gepubliceerd in Allergy is er een relatie tussen nieuwe tabaksproducten en het risico op allergische rinitis en astma.3

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2023;23(3):100–1)

Lees verder

‘Biologicals’ vergeleken bij eosinofiel astma: een Bayesiaanse netwerkanalyse

NTvAAKI - jaargang 23, nummer 2, mei 2023

drs. F. de Weert aios longziekten

SAMENVATTING

Astma is een heterogeen ziektebeeld en wordt gekenmerkt door variabele luchtwegobstructie, resulterend in klachten van kortademigheid. De meeste astmapatiënten kunnen goed worden behandeld met de bekende ‘saneren’-adviezen en inhalatiemedicatie (meestal een combinatie van inhalatiecorticosteroïden en een langwerkend beta-2-mimeticum). Bij ongeveer 4% van de astmapatiënten lukt het niet hen stabiel te krijgen met deze gebruikelijke therapie. 1 Een deel van deze refractaire astmapatiënten heeft een astma dat gekenmerkt wordt door een eosinofiele inflammatie van de luchtwegen (type II-inflammatie). Voor hen is de komst van ‘biologicals’ zoals benralizumab (anti-IL-5R), mepolizumab (anti-IL-5), dupilumab (anti-IL4/13) en tezepelumab (anti-TSLP) een grote uitkomst gebleken, met significant positieve effecten op hun kwaliteit van leven, exacerbatiefrequentie en noodzaak tot onderhoudsbehandeling met orale corticosteroïden. Ondanks dat er de laatste jaren meer bekend is geworden over de effecten van de verschillende ‘biologicals’, is het tot op heden nog onduidelijk welke ‘biological’ te prefereren is bij welke individuele patiënt.2 In dit kader hebben Tanawin Nopsopon en collega’s deze 4 ‘biologicals’ vergeleken in een netwerkanalyse, die recentelijk is gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology.3

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2023;23(2):63–4)

Lees verder