Europese medicijnwaakhond keurt coronapil van Merck goed voor noodgebruik

november 2021 Corona Willem van Altena
Covid-19 pharmacy in capsule for emergency use, Health care medical and outbreak of virus concept. 3d rendering.

Het coronageneesmiddel molnupiravir van farmaceut Merck (productnaam: Lagevrio®) krijgt van het Europees medicijnenagentschap EMA vervroegd toegang tot de Europese markt als noodgeneesmiddel. Daarmee loopt de EMA vooruit op de formele goedkeuring die nog gegeven moet worden.

Dankzij de beslissing van de EMA kan molnupiravir nu al ingezet worden bij volwassen COVID-patiënten die nog geen extra zuurstof nodig hebben maar wel het risico lopen op een ernstig ziekteverloop. Uit eerdere studies in Amerika bleek al dat molnupiravir het aantal ziekenhuisopnames bij deze groep patiënten met 89% verlaagt.

Na de beslissing van de EMA om molnupiravir goed te keuren voor gebruik in noodgevallen kunnen de nationale overheden in de EU beslissen of ze het middel al of niet versneld aan patiënten beschikbaar te stellen. Vooral landen waar de ziekenhuiscapaciteit door de vierde infectiegolf onder grote druk staat kan dat soelaas bieden, stelt de EMA. Nederland is een van die landen, maar vooralsnog heeft minister Hugo de Jonge nog niet laten weten of molnupiravir meteen in ons land verstrekt zal worden.

Twee maal daags een pil

Molnupiravir is een medicijn in pilvorm. Gedurende 5 dagen moeten patiënten twee maal daags een tablet innemen. De EMA stelt dat molnupiravir zo snel mogelijk na vaststelling van een COVID-besmetting toegediend zou moeten worden. Verwacht wordt dat het middel ervoor kan zorgen dat de druk op de ziekenhuizen afneemt, en ook dat het kan helpen bij het bestrijden van de pandemie in armere landen en landen met een lage vaccinatiegraad. In het Verenigd Koninkrijk wordt Lagevrio® al voorgeschreven.

Nog meer middelen

Naast molnupiravir zijn er nog meer coronageneesmiddelen op de markt verschenen, of staan mogelijk op het punt om dat te doen. Vorige week maakte de EMA al bekend dat de monoklonale antilichamen casirivimab/imdevimab en regdanvimab zijn goedgekeurd. Verwacht wordt dat daar binnenkort sotrovimab bij komt, en een nieuw middel van Pfizer dat een HIV-remmer (ritonavir) combineert met een nieuwe werkzame stof met de naam PF-07321332. 

Meer informatie

Bezoek de website van Europees medicijnagentschap EMA