Genetisch gemanipuleerde kamerplant filtert 30 keer zo veel toxische deeltjes uit de lucht

februari 2023 Zorg van de Toekomst Willem van Altena
Close up of unrecognizable scientist holding Petri dish with a plant in laboratory.

De luchtkwaliteit in en rond onze woonomgeving oefent een sterke invloed uit op onze gezondheid. Aandoeningen als astma, pollenallergie en COPD worden meer en meer veroorzaakt door allerlei minuscule deeltjes die zich in de lucht bevinden die we inademen. Vluchtige organische bestanddelen (‘volatile organic compounds’, VOCs) behoren tot de voornaamste boosdoeners. En hoewel de EU en de Nederlandse regering probeert deze stoffen terug te dringen zijn VOCs nog steeds alomtegenwoordig. Luchtfilters kunnen het probleem verminderen, maar er zijn andere manieren om de lucht in onze woningen gezonder te maken: planten.

Luchtfilters

VOCs komen voor in allerlei producten die we in en om het huis gebruiken. Van anti-aanbaklagen in koekenpannen tot droogtrommeldoekjes en van vinyl vloeren tot traagschuimmatrassen: VOCs worden voor van alles gebruikt. Sinds de COVID-pandemie zijn luchtfilters echter aan een stevige opmars begonnen, en luchtfilters die zelfs bacteria en virussen uit de lucht kunnen filteren zijn tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar.

Maar wie liever geen duur elektrisch apparaat in huis wil kan zich ook wenden tot de plantenwereld. Van een aantal planten was al lange tijd bekend dat ze een luchtzuiverende werking hebben.

Top 5 luchtzuiverende kamerplanten

  • Spathiphyllum
  • Nephrolepis (krulvaren)
  • Arecapalm (Dypsis lutescens)
  • Phlebodium (Blauwvaren)
  • Dracaena Marginata

Het Franse biotech bedrijf Neoplants heeft een bekende kamerplant nu genetisch gemanipuleerd om nog veel meer fijnstof, VOCs, bacteriën en virussen uit de lucht te flteren dan ‘gewone’ kamerplanten. Hun Neo P1-plant (een drakenklimop, ook wel gouden pothos genoemd) kan 30 keer zo veel vervuilende deeltjes uit de lucht filteren als een standaardplant. Bovendien hebben wetenschappers extra genen aan de plant toegevoegd die de afgevangen vervuilende deeltjes omzetten in fructose en aminozuren, die de plant zelf gebruikt als voedingsstof.

Vier VOCs

De Neo P1 is speciaal uitgerust om de vier meest voorkomende VOCs uit de lucht te filteren: formaldehyde, benzeen, tolueen en xyleen. Zonder de toegevoegde genen zou de plant die gifstoffen alleen meer opslaan in de plant zelf, net zolang tot een toxische dosis bereikt wordt waarna de plant sterft. De Neo P1 is echter in staat om de gifstoffen om te zetten in voedingsstoffen.

Naar het tuincentrum rennen heeft vooralsnog weinig zin. Voorlopig kan de Neo P1 alleen nog op bestelling aangeschaft worden, en er hangt een stevig prijskaartje aan van ruim 150 euro.

Meer informatie

Bezoek de website www.neoplants.com