Hummus blijkt verantwoordelijk voor de meeste anafylactische reacties door sesamallergie bij kinderen

maart 2023 Wetenschap Marleen Huijsmans
Woman’s hand holding a unused epinephrine Auto injector. The device is commonly used to treat the life threatening immune response known as anaphylaxis.

Dit artikel is onderdeel van de Editor’s Pick maart 2023, bestaande uit een selectie van klinisch relevante literatuur die onlangs gepubliceerd is in de belangrijkste internationale wetenschapstijdschriften gefocust op astma, allergie en/of klinische immunologie. Deze selectie is gemaakt door Dr. Douwe de Boer (Biochemicus, Maastricht UMC+)Bekijk hier de gehele selectie.

Sesam (Sesamum indicum L.) wordt gebruikt in veel verschillende etenswaren en wordt verwerkt in de vorm van (gemalen) zaden, olie en pasta. In Noord Amerika heeft 0,2% van alle kinderen een sesamallergie en ook in het Midden Oosten is sesam een belangrijke oorzaak van anafylactische reacties. Globalisatie is een belangrijke oorzaak van de toename in sesamallergie, omdat sesam voornamelijk gebruikt wordt in Midden Oosterse en Aziatische gerechten. In een nieuwe Canadese studie gepubliceerd in het tijdschrift Annuals of Allergy, Asthma & Immunology is onderzoek gedaan naar de klinische karakteristieken en behandeling van kinderen met anafylaxie veroorzaakt door het eten van sesamproducten die eindigen op spoedeisende hulpposten (SEH).

Studieopzet

Tussen 2011 en 2021 werden kinderen (<18 jaar) die aangemeld werden met anafylaxie bij 7 SEH-posten in 4 Canadese provincies en 1 regionale medische hulpdienst ingeschreven in de ‘Cross-Canada Anaphylaxis Registry’ (C-CARE). De database bevat gegevens op over de symptomen, de ernst, de triggers en de behandeling van de patiënten. Data werden prospectief en retrospectief verzameld. Belangrijke uitkomstmaten waren de ernst van de anafylaxie, het epinefrinegebruik voorafgaand aan de SEH-opname en de inzet van meerdere epinefrinedoseringen op de SEH.

Hummus blijkt grootste boosdoener bij anafylaxie door sesamallergie

In totaal werden in de studie bij 3.279 kinderen anafylactische reacties geregistreerd die veroorzaakt werden door voedsel. Sesam was de oorzaak van 4% van deze reacties. Een kleine meerderheid (62%) van de patiënten waren jongens en de gemiddelde leeftijd was 5 jaar. Van alle anafylactische reacties veroorzaakt door sesam, bleek hummus met sesampasta (tahini) in 59% van de gevallen de aanleiding te zijn.  

Voorafgaand aan het bezoek aan de SEH kreeg 32% van de kinderen epinefrine toegediend. Epinefrine werd voorafgaand aan het SEH-bezoek vaker gebruikt bij jongens (‘adjusted odds ratio’ (aOR) [95%-BI]: 1,27 [1,08-1,50]) en bij kinderen die een voorgeschiedenis van voedselallergie hadden (aOR [95%-BI]: 1,36 [1,11-1,68]).

Op de SEH kreeg 48% van de kinderen epinefrine toegediend. Bij oudere kinderen werden vaker meerdere doseringen van epinefrine gegeven (aOR [95%-BI]: 1,00 [1,00-1,02]) dan bij jongere kinderen.

Conclusie

In Canada is hummus de belangrijkste oorzaak van anafylaxie door sesamallergie. Hummus vormt een risico omdat men niet altijd weet dat het sesam bevat, en omdat de sesampasta in hummus snel door het lichaam wordt opgenomen.

Deze studie toont aan dat lang niet alle kinderen voorafgaand aan het SEH-bezoek epinefrine toegediend kregen. Kinderen met een voorgeschiedenis van voedselallergieën kregen vaker een dosis, mede omdat ouders bekend zijn met het gebruik van epinefrine en het middel in huis hebben. De onderzoekers concluderen dat een betere voorlichting aan ouders kan bijdragen aan sneller gebruik van epinefrine om adequater op te treden bij anafylaxie door sesam.

Referentie

Sillcox C, Gabrielli S, Clarke AE, et al. Sesame-induced anaphylaxis in pediatric patients from the cross-Canada anaphylaxis registry. Ann Allergy Asthma Immunol. 2022;129:342-346.