Moeders hebben voedingsadvies nodig als hun baby een voedselallergie heeft

april 2021 Kliniek in praktijk Eline Feenstra

Veel nieuwe moeders willen graag borstvoeding geven, aangezien dit de gouden standaard is voor vroege voeding. Maar wat als het kindje een voedselallergie heeft? Tot dusver zijn er weinig standaardaanbevelingen van zorgverleners bekend wat betreft het geven van moedermelk aan kinderen met een immunoglobine (Ig)E-gemedieerde voedselallergie en het mogelijk vermijden van het voedsel dat de allergie bij de baby opwekt. Een nieuwe studie in Annals of Allergy, Asthma and Immunology wees uit dat meer dan 28% van de vrouwen geen voedingsadvies kregen toen bleek dat er sprake was van een allergie bij hun baby. 

Een webgebaseerde enquête werd verspreid onder moeders die borstvoeding gaven aan kinderen met een IgE-gemedieerde voedselallergie. Gemelde reacties op borstvoeding werden gescoord door een allergoloog met betrekking tot de waarschijnlijkheid dat de reactie IgE-gemedieerd was.

Verschillen in aanbevelingen

In totaal vulden 133 moeders de enquête in. Na de diagnose van voedselallergie meldde 47,4% van de moeders (n=63) dat ze door hun zorgverlener waren geadviseerd om door te gaan met borstvoeding zonder dieetbeperkingen, 17,3% (n=23) kreeg het advies om het voedsel wat de allergische reactie bij de baby opwekt, te vermijden. Bij 28,6% (n = 38) werd het onderwerp niet besproken. Enkele moeders (12%, 16/133) meldden dat hun kind een allergische reactie op moedermelk had. Een allergoloog beoordeelde de meeste van deze reacties (75%, 12/16) als onwaarschijnlijk IgE-gemedieerd.

Concluderend kan worden gesteld dat er sprake is van inconsistente aanbevelingen voor moeders die borstvoeding geven aan kinderen met IgE-gemedieerde voedselallergieën. De meeste moeders waren echter wel in staat om het voedsel te consumeren waarvoor hun kind allergisch is, zonder nadelige gevolgen. Gestandaardiseerde, evidence-based aanbevelingen zouden het welzijn van zowel moeder als kind kunnen verbeteren.

Referentie

Wangberg H, Spierling Bagsic S, Kelso J et al. Provider recommendations and maternal practices when providing breast milk to children with IgE-mediated food allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2021 Feb 23;S1081-1206(21)00133-2.