Langer groeiseizoen, onweersastma… waarom opwarming aarde hooikoortspatiënten extra raakt

juni 2022 Beter Leven Willem van Altena

De maanden mei en juni vormen jaarlijks het hoogtepunt van het hooikoortsseizoen. De grassen bloeien volop en laten stuifmeel los in de lucht, met alle gevolgen van dien voor mensen met een pollenallergie. En met de gestage opwarming van het klimaat begint het groeiseizoen eerder en gaat het langer door: ook al geen goed nieuws voor mensen met hooikoorts.

Olijfbomen

Dankzij het warmere weer gedijen nu ook allerlei planten en bomen in ons land die nieuwe soorten pollen in de lucht verspreiden en bijdragen aan het ontstaan van meer allergische reacties. Een bekend voorbeeld zijn de olijfbomen die het zo leuk doen in grote potten op terrassen en balkons, maar die stuifmeel verspreiden dat heftige reacties kan oproepen. Nog beruchter is de van oorsprong Noord-Amerikaanse plant Ambrosia, die een van de ergste hooikoortsveroorzaker is, en pas in het najaar bloeit, net als normaal gesproken het hooikoortsseizoen voorbij zou moeten zijn.

Meer CO2 en ozon

Nog een reden waarom er meer pollen en meer allergenen in de lucht komen: een verhoogde CO2- en ozonconcentratie veroorzaakt  een toename van de hoeveelheid pollen die planten produceren. Daarnaast neemt ook de hoeveelheid allergenen per pollenkorrel toe.

Onweerastma

Droogte is ook een factor die het aantal pollen in de lucht vergroot. Af en toe en regenbui zorgt er dan gelukkig voor dat rondzwevend stuifmeel neerslaat. Een opluchting voor mensen met een pollenallergie… Of toch niet? Regen kan juist ook een probleemveroorzaker zijn, en dan vooral als het om onweer gaat. Zomerse onweersbuien kunnen een plotselinge piek in de allergene pollen in de lucht veroorzaken. Pollen worden namelijk door opstijgende warme luchtstromen, ‘updrafts’ hoog in de atmosfeer gebracht. Daar komen ze in aanraking met elektrische ontladingen in onweerswolken, die de stuifmeelkorrels kapot maken. Die fragmenten gebroken pollen komen met koelere lucht en regen weer naar beneden. Omdat de stuifmeelfragmenten een stuk kleiner zijn dan de pollen zelf kunnen ze makkelijker en dieper in de menselijke luchtwegen doordringen en voor een heftige allergische reactie zorgen. Dit fenomeen wordt wel ‘thunderstorm asthma’ genoemd, onweerastma. En met de verandering van het klimaat zullen heftige onweersbuien waarschijnlijk vaker voorkomen. Met alle nare gevolgen voor mensen met pollenallergie van dien.

Bron

Lees meer over klimaat en hooikoorts op de website van het KNMI