Maternale pindaconsumptie tijdens borstvoedingsperiode beïnvloedt kans op pinda-sensitisatie bij kind

juni 2023 Preventie Marjolein Haakman-Groot

Eerder werd in de LEAP-studie (Learning Early About Peanut Allergy) gezien dat een vroege introductie van pinda in het dieet van jonge kinderen met een verhoogd risico op pinda-allergie de ontwikkeling van deze allergie kan voorkomen. In een nieuwe studie van Tamar Landau et al. is onderzocht of de pindaconsumptie van de moeder ook effect heeft op de kans op een pinda-allergie of -sensitisatie bij het kind. Hierbij werd gebruik gemaakt van data uit de LEAP-studie.

De onderzoekers analyseerden de data van kinderen die niet aan pinda waren geïntroduceerd en keken hierbij naar het verschil in pinda-allergie-uitkomsten tussen kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode wel of geen pinda hadden gegeten.

Impact pinda-consumptie moeder

Totaal waren er 303 kinderen die geen pinda hadden geconsumeerd. Van hun moeders hadden er 21 meer dan 5 gram pinda per week geconsumeerd in de periode waarin zij borstvoeding gaven, 69 minder dan 5 gram per week en 181 moeders hadden geheel geen pinda geconsumeerd in de periode dat borstvoeding werd gegeven. Hier werd gezien dat kinderen van moeders die een gemiddelde hoeveelheid pinda’s innamen, een lagere kans hadden op een pinda-sensitisatie (p=0,03) dan wanneer de moeder helemaal geen of juist een hoge hoeveelheid pinda’s per week innam. Tevens was er een non-significante trend van minder pinda-allergieën (p=0,07) bij kinderen van moeders met een gemiddelde pinda-inname tijdens de borstvoedingsperiode.

Daarnaast werden er verschillende andere factoren vastgesteld die bijdroegen aan het risico op pinda-sensitisatie of -allergie op 60 maanden oud: etniciteit (oddsratio [OR]: 0,47; p=0,046), baseline pinda-huidprikteststratum (OR: 4,86; p<0,001), geen maternale pindaconsumptie tijdens borstvoeding (OR: 3,25; p=0,008) en een baseline SCORing Atopic Dermatitis >40 (OR: 2,78; p=0,007).

Conclusie

In deze studie werd gezien dat een maternale pinda-consumptie van <5 gram pinda per week tijdens de borstvoeding een significant beschermend effect heeft tegen het ontwikkelen van een pinda-sensitisatie bij het kind wanneer deze zelf geen pinda consumeert maar wel een verhoogd risico op pinda-allergie heeft.

Referentie

Landau T, Vakulenko-Lagun B & Brandwein M. The protective effect of moderate maternal peanut consumption on peanut sensitization and allergy. Annals of Allergy, Asthma & Immunology 2023.