Ondanks torenhoge besmettingen, zelfs met booster, ziet Sanquin reden voor optimisme

maart 2022 Corona Willem van Altena
senior woman show red heart shape with syringe icon, after vaccinated or inoculation booster dose due to spread of corona virus, population, social or herd immunity concept

Nooit eerder was het aantal coronabesmettingen zo hoog als tussen half december en half februari. Dat constateert bloedbank Sanquin, die elke twee maanden checkt hoeveel bloeddonoren antistoffen tegen corona in hun bloed hebben. In twee maanden zijn bijna net zo veel besmette bloeddonoren aangetroffen als in de twee jaar die eraan voorafgingen. Toch betekent dat geen slecht nieuws. De hoeveelheden antistoffen die werden aangetroffen maken het waarschijnlijk dat de komende tijd ziekenhuisopnames beperkt blijven.

De belangrijkste reden voor de toegenomen antistoffen is de boostercampagne. Opvallend is dat de mensen die met het Janssen- of AstraZenecavaccin inge├źnt zijn na de booster dezelfde hoge hoeveelheid antistoffen in hun bloed hebben als de donors die met het Moderna- of Pfizervaccin gevaccineerd zijn. Eerder was vastgesteld dat bij deze mensen de antistofreactie veel lager was, maar de booster heeft alsnog de gewenste reactie teweeggebracht.

Omikron

Maar ook de omikron-variant en de manier waarop die razendsnel om zich heen greep (en nog steeds doet) zorgde voor meer antistoffen in gedoneerd bloed. De onderzoekers van Sanquin stelden vast dat mensen die ondanks een vaccinatie toch besmet zijn geraakt een langer aanhoudende antistofreactie hebben.

Uit cijfers van RIVM blijken ziekenhuisopnames nog steeds laag te liggen, ondanks veel besmettingen met de omikron-variant. Omikron is besmettelijker, maar mede dankzij de hoge vaccinatiegraad in Nederland verlopen infecties hier doorgaans mild. De hoge titer van antistoffen verhindert namelijk het dat iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen, of zelfs zou komen te overlijden. Samen met boosters verhogen infecties met omikron de concentratie antistoffen enorm. Sanquin is dan ook optimistisch gestemd over het verloop van de pandemie en verwacht een zomer zonder noemenswaardige problemen, tenzij er toch een nieuwe, gevaarlijker virusmutatie opduikt.

Bron

Website Sanquin