Onderzoek naar behandeling van benauwdheid bij baby’s start binnenkort in Utrecht

januari 2023 Actueel Willem van Altena

Aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht start in de loop van dit jaar een onderzoek naar benauwdheid bij baby’s. Het PORTRAIT-onderzoek wordt gedurende drie jaar gefinancierd door de For Wis(h)dom Foundation. Doel van de studie is het ontwikkelen van een nieuwe, minder riskante, kijkoperatie om benauwdheid bij baby’s weg te nemen.

Slokdarmafsluiting (oesofagusatresie) is een zeldzame, aangeboren afwijking waarbij baby’s een deel van hun slokdarm missen. Hierdoor kunnen ze geen voedsel opnemen en worden ze vaak met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Aldaar krijgen de pasgeboren baby’s voeding via een infuus. Daarna worden ze zo snel mogelijk geopereerd om de slokdarm weer vast te maken aan de maag.

Tweede operatie

Een ander ziekteverschijnsel is dat deze baby’s vaak ook een slappe luchtpijp hebben, waardoor de luchtpijp een beetje in elkaar zakt. Dit zorgt voor benauwdheid en zuurstoftekort bij de pasgeboren baby’s. Bij sommige baby’s verergert de benauwdheid na de operatie omdat de luchtpijp nog verder inklapt. Dit kan infecties en in sommige gevallen zelfs levensbedreigende ademnood veroorzaken. Bij zulke gevaarlijke gevallen moet soms een tweede, lange en risicovolle operatie gedaan worden om de achterkant van de luchtpijp vast te maken aan de wervelkolom, zodat de luchtpijp beter openblijft.

Combinatie-operatie

In 2017 heeft het WKZ een kijkoperatie ontwikkeld om deze twee operaties –slokdarm aanhechten en luchtpijp verstevigen- in één keer uit te voeren. Met de PORTRAIT-studie onderzoeken wetenschappers of baby’s na deze nieuwe ingreep minder luchtwegproblemen krijgen dan baby’s zonder de nieuwe ingreep. Als blijkt dat de combinatie van de twee operaties inderdaad beter werkt, hoeven baby’s niet langer een tweede operatie te ondergaan met risico op schade aan essentiële organen. Zo krijgt de baby een betere basisgezondheid en heeft het kindje minder kans op luchtwegproblemen.

Het team dat dit onderzoek coördineert bestaat uit dr. M.Y.A. Lindeboom, dr. S.H.A.J. Tytgat end dr. A.J.N. Bittermann van het Congenital Esophageal and Airway TEAM van het Wilhemina Kinderziekenhuis. Andere ziekenhuizen die meedoen zijn Erasmus MC Rotterdam, Great Ormond Street Hospital Londen, Karolinska University Hospital Stockholm en Wroclaw University Hospital.

Bronnen

Nieuwsbericht UMC Utrecht

Nieuwsbericht For Wis(h)dom Foundation