Reukverlies na COVID-19 infectie verdwijnt mettertijd vanzelf zonder inzet van prednisolon

november 2022 Corona Van de redactie
African-american woman suffering from long-term effects after having coronavirus. Concept of loosing sense of smell due to covid19. Female has anosmia disease. Lack of fruit flavor and aroma

Tijdens de coronapandemie merkten steeds meer mensen dat zij minder goed of helemaal niet meer konden ruiken of proeven na een besmetting met het virus. Daarom startten onderzoekers van verschillende universiteiten en ziekenhuizen vorig jaar een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19. Deze week werden de eerste resultaten gepubliceerd in BMC Medicine.

“De resultaten van ons onderzoek laten zien dat er geen grotere verbetering in de reuk is bij patiënten die zijn behandeld met het medicijn prednisolon ten opzichte van de patiënten die een placebo hebben gekregen, vertelt KNO-arts Digna Kamalski, die vanuit het UMC Utrecht het onderzoek leidde en onderzocht of het medicijn prednisolon het reukvermogen verbetert. Dat bleek niet het geval te zijn. “Wel zien wij dat de reuk van beide groepen patiënten van nature – vanzelf – blijft verbeteren, ook lang nadat de coronabesmetting heeft plaatsgevonden. Dat is natuurlijk goed nieuws.”

Reuk herstelt vanzelf

In het door ZonMW gefinancierde onderzoeksproject ‘Sniffing out COVID’ lopen verschillende onderzoeken, onder andere naar het verloop van reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19 en of reuk en smaak vanzelf weer (deels) terugkeert. Het onderzoek waarbij werd getoetst of prednisolon een effectief medicijn is op het blijvende reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie, is inmiddels afgerond. Nu de resultaten bekend zijn, komt er een vervolg. Kamalski: “We hebben alle patiënten uitgenodigd om na 1 jaar nogmaals te meten, we zijn namelijk erg geïnteresseerd te weten of deze verbetering aanhoudt.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van wetenschappers en experts van UMC Utrecht, Wageningen University & Research, het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl.

Referentie

Schepens EJA, Blijleven EE, Boek WM, Boesveldt S, Stokroos RJ, Stegeman I, Kamalski DMA. Prednisolone does not improve olfactory function after COVID-19: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. BMC Med. 2022 Nov 16;20(1):445. doi: 10.1186/s12916-022-02625-5. PMID: 36384737; PMCID: PMC9667850.