Tien tips voor mensen met astma om zonder medicijn de longen een handje te helpen

juli 2021 Beter Leven Willem van Altena
Asthma, COPD and respiratory relieving health food with herbs and spices used in herbal medicine. High in antioxidants, anthocayanins, protein, omega 3, minerals and vitamins. Flat lay.

Mensen met astma weten dat ze dagelijks medicijnen moeten innemen, en hebben vrijwel altijd een inhalator bij de hand om snel verlichting te bieden als dat nodig is. Maar er bestaan ook manieren om zonder medicijnen je ademhaling een handje te helpen. We sommen er tien op.

  • Koffie

Een kop koffie, of een andere drank met cafeïne kan een gunstig effect hebben. Cafeïne staat bekend als een milde bronchodilator: het opent de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat het gunstige effect op de luchtwegen wel 4 uur lang aan kan houden.

  • Sauna

Warme lucht is niet voor alle mensen met astma een weldaad, maar veel patiënten ervaren dat een sauna het makkelijker maakt om slijm op te hoesten, wat de luchtwegen meer ruimte geeft. Een droge sauna is overigens minder aan te raden: droge lucht heeft een negatief effect op astmaklachten.

  • Knoflook en gember

Zowel knoflook als gember hebben een ontstekingsremmende werking, en die kan ook astmaverschijnselen verlichten. Een glas gemberthee kan weldadig werken, maar meer gember en knoflook aan je eten toevoegen is ook een prima manier. Pas wel op dat je het niet overdrijft: gasvorming is namelijk juist weer minder goed.

  • Ontspannen

Spanning zorgt ervoor dat spieren in het hele lichaam zich aanspannen, ook in de borst en rond het middenrif. Dat bemoeilijkt de ademhaling. Rust en ontspanning geven de longen meer ruimte en dat komt mensen met astma ten goede. Meditatie en yoga hebben hun nut bewezen, en dat geldt ook voor tai chi, de traditionele Chinese bewegingsleer.

  • Lichaamsbeweging

Nu we het toch over tai chi hebben: lichaamsbeweging kan ook goed zijn voor astmapatiënten al hangt dat wel af van de ernst van de klachten en is dat voor iedereen verschillend. Bewegen kan op verschillende niveaus, van een rustige wandeling tot joggen en hardlopen. Let wel op het weer: als het buiten koud is kun je beter binnen blijven want inademen van koude lucht is niet goed voor astmapatiënten. En praat met je behandelend arts voordat je gaat sporten.

  • Weet wat je eet

Voeding die rijk is aan antioxidanten werkt ontstekingsremmend en dat helpt ook de longen een handje. Kies vooral groente en fruit, want die bevatten vitamine C en E, naast betacaroteen en lycopeen. Tomaten, wortelen, watermeloen, bladgroenten… allemaal aanbevolen. Vermijd echter producten waar sulfiet in zit, want dat kan juist een averechts effect hebben. Sulfiet kom je tegen in sommige wijnen (let op het etiket), ingemaakte groenten, gedroogd fruit (abrikozen met name) en schaaldieren.

  • Zoek de zon op

Zonlicht zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Mensen met astma hebben vaak een gebrek aan vitamine D, bijvoorbeeld omdat ze vanwege hun ziekte minder vaak buiten komen. Omega-3 rijke voeding, zoals vette vis, bevat ook veel vitamine D.

  • Haal diep adem

Er bestaan ademhalingsoefeningen die onze longen helpen beter te werken. Een eenvoudige oefening is om gewoon door de neus in te ademen, maar dan via samengeknepen lippen langzaam uit te ademen. Er zijn ook oefeningen die het middenrif versterken, vraag erom bij je zorgverleners.

  • Vermijd koude en droge lucht

Koude lucht kan astmasymptomen verergeren, en dat geld ook voor droge lucht. Aarzel dus niet om de kachel een streepje hoger te zetten en plaats luchtbevochtigers. Als je toch in de kou naar buiten moet, adem dan door een sjaal of stola, of draag een mondkapje.

  • Let op je gewicht

Extra vet rondom de borstkas en de bovenbuik maken het lastiger om diep te ademen. Daarnaast verhoogt het de kans op ontstekingen die de luchtwegen nadelig kunnen beïnvloeden. Let dus op je gewicht, eet gezond en probeer elke dag een wandeling te maken.

  • Let op allergieën

Mensen met astma kampen vaak ook met allergieën, en de meest voorkomende allergenen zijn stuifmeel, huisstofmijten en huidschilfers van huisdieren. Het kan voor mensen met astma zeker geen kwaad om bij een vermoeden van een overgevoeligheid een allergietest te laten doen.

Voedingskeuzes

Het kan geen kwaad om tot slot op te sommen welke voedingskeuzes wel of niet verstandig zijn voor mensen met astma en andere chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals COPD.

Goede keuzes

  • Verse groenten en fruit, en dan vooral soorten met veel vitamine C en E en antioxidanten.
  • Tomaten. Tomaten –maar ook watermeloenen- bevatten lycopenen en dat is een stof die in verband wordt gebracht met veel gezonde eigenschappen. Zorg wel dat de tomaten verhit en verwerkt zijn, of gebruik tomaten uit blik. Ons lichaam kan veel makkelijker lycopeen halen uit verwerkte tomaten dan uit verse.
  • Voedsel rijk aan vitamine D. Vette vis (zalm) is daarvoor de beste keuze maar melk en eieren zijn ook een goede bron. Daarnaast helpt zonlicht ons lichaam om zelf vitamine D aan te maken.
  • Noten en zaden. Die bevatten veel vitamine E, en dat bevat een chemische stof genaamd tocoferol die helpt hoestprikkels te verminderen. Kruisbloemige groenten zoals broccoli en boerenkool zijn ook een goede bron van vitamine E.

Minder goede keuzes

  • Gedroogd fruit. Zuidvruchten zoals rozijnen en gedroogde abrikozen bevatten vaak sulfiet, en dat is een stof die mensen met klachten van de luchtwegen beter kunnen mijden. Dat geldt ook voor wijn (vooral rode), ingelegde groenten en garnalen.
  • Bonen. Bonen, maar ook uien, knoflook, koolzuurhoudende dranken zorgen ervoor dat er gasvorming optreedt in de darmen. Dat zorgt voor een opgeblazen gevoel, en drukt het middenrif omhoog, en dat bemoeilijkt de ademhaling.