UMC Utrecht onderzoekt effect van prednisolon op langdurig reukverlies na corona

januari 2022 Corona Willem van Altena
Sad young man holding an orange fruit in front of his nose and trying to smell it. Latin man with anosmia illness

Aan UMC Utrecht is sinds november een onderzoek gaande naar de behandeling van reukverlies als gevolg van COVID-19. Er wordt onderzocht of het ontstekingsremmende medicijn prednisolon mogelijk effectief kan zijn.

Reukverlies is een veel voorkomend symptoom van corona: twee op de drie mensen die besmet raken met het virus melden een verlies van hun reukvermogen. Dat keert doorgaans vanzelf weer terug nadat de infectie voorbij is, maar bij 6 tot 8 procent van de herstelde patiënten houdt het reukverlies aan.

Vrijwilligers

Er zijn nog steeds vrijwilligers nodig om mee te doen aan de COCOS-studie in Utrecht. Mensen die hersteld zijn van corona en sindsdien met reukverlies kampen kunnen zich aanmelden via de link onderaan dit artikel. Het gaat daarbij om mensen die minstens 18 jaar oud zijn, en in de afgelopen twaalf weken de diagnose corona hebben gekregen. Daarbij moet er minstens vier weken of langer reukverlies in het spel zijn sinds de coronabesmetting.

De Utrechtse onderzoekers vermoeden dat een ontsteking rond de reukzenuw de achterliggende oorzaak van het reukverlies kan zijn, en dergelijke ontstekingen zijn goed te behandelen met prednisolon. In de COCOS-studie, die 12 weken in beslag zal nemen, zal de helft van de patiënten met prednisolon behandeld worden, de anderen krijgen een placebo. In beide groepen wordt één keer per dag, gedurende 10 dagen een tablet geslikt. De studiedeelnemers krijgen daarnaast 12 weken lang een reuktraining waarbij dagelijks aan potjes met bepaalde geuren geroken moet worden. Een dergelijke training helpt het herstel van de reukzenuw te bevorderen.

Uitgesloten

Aan de COCOS-studie kan niet deelgenomen worden door mensen die al reukverlies hadden voor de corona-infectie, lijden aan chronische ontsteking van neus of bijholten, of sinds de positieve COVID-19 test corticosteroïden hebben gebruikt, hetzij als tablet, infuus of neusspray. Ook zwangere vrouwen of vrouwen die dat gedurende het onderzoek willen worden zijn uitgesloten. Mensen die al om een andere reden prednisolon gebruiken kunnen ook niet meedoen.

Meer informatie

Lees hier meer over de COCOS-studie

Klik hier om u aan te melden voor deelname aan de studie