Veelbelovende studieresultaten voor lebrikizumab als behandeling bij constitutioneel eczeem

augustus 2021 Farmanieuws Willem van Altena
The problem with many people - eczema on hand. Isolated background

In twee fase 3 studies met de IL-13 cytokine remmer lebrikizumab als monotherapie bij gematigde tot ernstige atopische dermatitis (constitutioneel eczeem) werden alle primaire en secundaire studiedoelen bereikt. Farmaceut Eli Lilly meldt significante resultaten bij meer dan de helft van de geïncludeerde patienten, tot meer dan 75% afname van huiduitslag, gemeten volgens de Eczema Area and Severity Index (EASI).

De ADvocate 1 en ADvocate 2 zijn studies die 52 weken lopen en die elk 400 patiënten omvatten van 12 jaar of ouder met gematigde tot ernstige eczeem. Zij werden gerandomiseerd ofwel met subcutane injecties van lebrikizumab behandeld, dan wel placebo. Primair eindpunt in beide studies was een IGA-score van 0 of 1, wat staat voor onaangetaste of bijna onaangetaste huid. Andere eindpunten waren een reductie van minstens 2 IGA-punten vergeleken met baseline na 16 weken en een minstens 75% afname van de EASI-score, eveneens na 16 weken.

Ook werd een afname van jeukverschijnselen opgetekend. De bijwerkingen waren vergelijkbaar met eerder vastgesteld bijwerkingen na een fase 2-studie met lebrikizumab. Meest voorkomend waren bindweefselontstekingen van het oog (conjunctivitis), neusverkoudheid en hoofdpijn.

In Europa liggen de rechten voor lebrikizumab als geneesmiddel bij dermatologische indicaties overigens bij Almirall.

Meer informatie

ADvocate 1 studie

ADvocate 2 studie