Astma-app helpt patiënten meer inzicht te krijgen in medicatiegebruik

maart 2022 Zorginnovatie Marjolein Haakman-Groot

Afgelopen jaar lanceerde het National eHealth Living Lab (NeLL) een innovatieve app voor astmapatiënten, de Astma app.1 Deze app helpt mensen met astma meer inzicht te krijgen in hoe symptomen en medicatiegebruik samenhangen.

Eerder is gebleken dat overmatig gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders (‘short acting beta agonist’, SABA’s) duidt op onvoldoende astmacontrole en dat dit mogelijk schadelijk kan zijn voor de gebruiker. Een aanzienlijke hoeveelheid astmapatiënten maakt echter te vaak gebruik van SABA’s en om deze reden ontwikkelde NeLL een applicatie waarin wordt bijgehouden wanneer de medicatie wordt gebruikt, hoe de patiënt zich op dat moment voelt en wat de (mogelijke) oorzaak is van benauwdheid. De app genereert vervolgens grafieken waarin de gebruiker kan zien hoe symptomen en het medicatiegebruik met elkaar samenhangen. Dit helpt patiënten meer inzicht te krijgen in hun ziekte, waaronder ook triggers voor benauwdheid.

De Astma app is ontwikkeld door een team van onderzoekers die zijn verbonden aan NeLL. Sinds de lancering wordt het gebruik van de app gemonitord, en de effectiviteit onderzocht bij volwassen astmapatiënten die SABA’s gebruiken als doorbraakmedicatie. De resultaten van dit onderzoek worden in de komende periode verwacht.

Gebruik maken van de app?

De app is te downloaden via de Google Play Store of de Apple Store.

Referentie

  1. NeLL. NeLL lanceert innovatieve Astma app.