Aanvulling micronutriënten van immuuncellen met pastilles verbetert atopie

november 2022 Wetenschap Diede Smeets
Lymphocytes are white blood cells or leucocytes in the human immune system consisting of B and T cells which form antibodies for immunity and natural killer cells which fight viruses and tumours

IJzertekort draagt bij aan het ontwikkelen van allergieën en versterkt daarnaast de symptoomlast van mensen met allergieën. Dezelfde onderzoekers die eerder hebben aangetoond dat β-lactoglobuline (BLG) zijn allergene eigenschappen verliest wanneer het ingezet wordt als dragereiwit van micronutriënten, zoals ijzer, vitamine A en vitamine D, hebben recent een nieuw onderzoek gepubliceerd naar het gebruik van BLG bij patiënten met allergische rinitis.1-5

HoloBLG-pastilles

Het doel van dit onderzoek was het beoordelen van de klinische werkzaamheid van een medisch voedingsmiddel bestaande uit β-lactoglobuline-bevattende pastilles met ijzer, polyfenolen, retinoïdezuur en zink (holoBLG-pastille) bij vrouwen met allergieën. IJzerconcentraties kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van geslacht en leeftijd. Daarom werden enkel premenopauzale vrouwen met allergische rinitis geïncludeerd in de studie. De diagnose allergische rinitis werd gesteld op basis van medische voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek, allergeenspecifiek IgE en een positieve nasale provocatietest waarbij een totale nasale symptoomscore (TNSS) van minstens 3 werd vastgesteld.

Nasale uitdaging

De gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde pilotstudie includeerde vrouwen met gras- en/of pollenallergieën (n=51) die ofwel holoBLG- of placebopastilles toegediend kregen gedurende een periode van 6 maanden. De deelnemers aan de studie ondergingen voor en na de behandeling een nasale uitdagingstest en het bloed van de deelnemers werd geanalyseerd om de hoeveelheden immuuncellen en ijzer in de circulatie vast te stellen. Met behulp van een digitale gezondheidsapplicatie werden dagelijks de symptomen, medicatie, pollenconcentratie en het welzijn van de deelnemers bijgehouden.

Verbeterde nasale symptoomscore met holoBLG

Aan het eind van de studie bleek de nasale symptoomscore verbeterd te zijn met 42% in de holoBLG-groep vergeleken met 13% in de placebogroep. De gecombineerde symptoom-medicatiescore verbeterde daarnaast bij toediening van holoBLG vergeleken met placebo met 45%, 31% en 40% gedurende respectievelijk de berkenpollenpiek, het berkenpollenseizoen en het graspollenseizoen. Daarnaast vertoonden de deelnemers in de holoBLG-groep een verbeterde ijzerstatus, gecombineerd met toegenomen hematocrietwaarden, verlaagde breedte van de rode bloedceldistributie (‘red blood cell distribution with’, RDW) en hogere ijzerniveaus in circulerende CD14+-cellen vergeleken met placebo.  

Conclusie

Suppletie met micronutriënten door middel van toediening van holoBLG-pastilles lijkt op basis van deze data effectief de ijzerniveaus van immuuncellen te verhogen en de symptoomlast van allergische vrouwen te verlagen. Aangezien dit via een allergeen-onafhankelijk werkingsmechanisme moet zijn gegaan suggereert de data uit deze studie dat suppletie van micronutriënten via voeding één van de manieren kan zijn om atopische allergie te behandelen.

Referentie

  1. Afify SM, Pali-Scholl I, Hufnagl K, et al. Bovine holo-beta-lactoglobulin cross-protects against pollen allergies in an innate manner in BALB/c mice: potential model for the farm effect. Front Immunol 2021;12:611474.
  2. Roth-Walter F, Afify SM, Pacios LF, et al. Cow’s milk protein beta-lactoglobulin confers resilience against allergy by targeting complexed iron into immune cells. J Allergy Clin Immunol 2021;147:321-334.
  3. Hufnagl K, Ghosh D, Wagner S, et al. Retinoic acid prevents immunogenicity of milk lipocalin Bos d 5 through binding to its immunodominant T-cell epitope. Sci Rep 2018;8:1598.
  4. Hufnagl K, Jensen-Jarolim E. Vitamin A and D in allergy: from experimental animal models and cellular studies to human disease. Allergo J Int 2018;27:72-8.
  5. Bartosik T, Jensen SA, Afify SM, et al. Ameliorating atopy by compensating micronutritional deficiencies in immune cells: A double-blind placebo-controlled pilot study. J Allergy Clin Immunol Pract 2022;10:1889-902.