INTERVIEW

“Reacties na vaccinaties: wel of geen allergie?” – interview met dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Tijdens het op 16 april gehouden 6e Symposium Kinderallergologie ‘Genen, Omgeving en Atopie’, hielden dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest een presentatie over een thema dat momenteel erg actueel is: allergische reacties na vaccinaties. Het blijkt dat de term allergie te pas, maar vooral te onpas wordt gebruikt. Lang niet elke reactie na een inenting is terug te voeren op een allergie.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):81-2)

Lees verder

“Koemelk is het volgende allergeen waar we onze pijlen op moeten richten” – interview met drs. Dirk Verhoeven en Olga Benjamin-van Aalst

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Vroegintroductie van allergenen ter voorkoming van een allergie: een generatie geleden was dat haast ondenkbaar, maar inmiddels gelden andere opvattingen. Kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven en diëtist Olga Benjamin-van Aalst schetsen wat de stand van zaken is in Nederland en werpen alvast een blik op de toekomst.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):83-4)

Lees verder

“Anafylaxie blijft een zeldzame bijwerking na een vaccinatie”

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 2, mei 2021

W. van Altena

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is sinds januari in volle gang en daarbij gaat veel aandacht uit naar het risico op mogelijke bijwerkingen. Dr. Hanneke Oude Elberink (internist-allergoloog aan het UMCG in Groningen) gaat daar dieper op in. Wanneer is er sprake van een normale fysieke reactie op een vaccinatie en wanneer kan er anafylaxie in het spel zijn? Lopen bepaalde mensen meer kans op een ernstige bijwerking van een vaccinatie dan anderen? En waar komt dat door?

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(2):39-41)

Lees verder

Vormgever binnen de allergologie

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 4, december 2020

drs. C. Oldenburg

Lees verder

Oplossing voor niet langer leverbare Rhinocort Turbuhaler

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 1, februari 2020

drs. C. Oldenburg

De Rhinocort Turbuhaler is een medisch hulpmiddel dat onder andere wordt voorgeschreven bij allergieën die gepaard gaan met klachten zoals een verstopte neus of loopneus. Veel patiënten hebben baat bij deze Turbuhaler. De teleurstelling was daarom groot toen het hulpmiddel ofwel ‘device’ van de markt werd gehaald. Vanaf het moment dat patiënten gewone neussprays moesten gebruiken, kregen diverse patiënten last van bijwerkingen: met name een kriebel in de neus of een bloedneus. Paul Hagedoorn, senior inhalatietechnoloog bij de Rijksuniversiteit Groningen, werd gevraagd om een oplossing te bedenken.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20:3-4)

Lees verder

VAS geeft gemakkelijk inzicht in de kwaliteit van leven van de patiënt

NTvAAKI - jaargang 15, nummer 2, april 2015

No authors

Bij de behandeling van allergische rinitis staat tegenwoordig niet meer de ernst van de aandoening centraal, maar de mate waarin de klachten onder controle zijn. Hoe beter de controle over de klachten, des te beter de kwaliteit van leven van de patiënt. Bij het snel en gemakkelijk in kaart brengen van die kwaliteit van leven kan de visueel analoge schaal (VAS) goede diensten bewijzen.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2015;15:38-39)

Lees verder
X