INTERVIEW

Tegemoetkoming bij stoffengerelateerde beroepsziekten: een stap in de goede richting

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 2, mei 2024

Drs. M. Huijsmans

In de afgelopen decennia is het onderzoeksgebied van astma en immunologie volop in ontwikkeling geweest. Nieuwe kennis heeft geleid tot betere diagnostiek en behandelingen. In deze interviewreeks blikken we samen met (bijna) gepensioneerde artsen en experts terug op de belangrijkste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Zo spraken we met dr. Jaring van der Zee, longarts in het Amsterdam UMC, over zijn ervaring op het gebied van beroepsastma en de totstandkoming van de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(2):45–6)

Lees verder

“Veranderingen breng je teweeg door samen te werken”

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 1, februari 2024

W. van Altena

Onlangs nam Michael Rutgers afscheid als directeur van het Longfonds, na ruim 17 jaar. Reeds voordat hij bij Longfonds aantrad had Rutgers een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd bij andere gezondheidsgerelateerde instanties, zoals de Brandwondenstichting. Hij staat bekend als een aanjager van vernieuwingen, die Longfonds heeft omgevormd van een traditionele goededoelenorganisatie tot een volwaardige partner in de driehoek politiek – bedrijfsleven – samenleving.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(1):4–7)

Lees verder

Mogelijke (allergische) gevolgen van nieuwe verslavingen bij jongeren

NTvAAKI - jaargang 23, nummer 4, november 2023

W. van Altena

Amer Mohabir is verslavingspreventiedeskundige bij Parnassia en vormingswerker bij Centrum 16•22 in Den Haag, en vanuit die functie veel bezig met voorlichting rond verslaving bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Zo leidt hij jongeren uit de ‘dance scene’ op om op hun beurt andere jongeren voor te lichten over drugs, als ‘peer-to-peer’ educatie. Tijdens het 8e Kinderallergologie Symposium gaf Mohabir samen met kinderarts Carole Lasham een workshop getiteld ‘Nieuwe tienertrends: vapen, puffen en snuffen’.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2023;23(4):110–2)

Lees verder

Een praktisch kookboek voor immunotherapy

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 4, december 2021

drs. C. Oldenburg

In augustus is de nieuwe richtlijn ‘Immunotherapie voor patiënten met allergische rhinoconjunctivitis (AR) met of zonder astma’ gepubliceerd.1 In de volgende editie van dit tijdschrift zal een artikel over deze richtlijn verschijnen, maar dr. Hans de Groot (allergoloog, Reinier de Graaf, Delft) en drs. Gordon Slabbers (kinderarts, Bernhoven, Uden), beiden betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn, geven nu alvast een voorproefje van hun ‘kookboek’. Beide heren zijn gepassioneerd over immunotherapie.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(4):120–2)

Lees verder

De waakhond, het luchtfilter en de poepfile: metaforen voor in de communicatie tussen arts en patient

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 4, december 2021

drs. C. Oldenburg

Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar hoopt dr. Charlie Obihara (kinderarts-kinderinfectioloog/ immunoloog, ETZ, Tilburg) online te kunnen gaan met zijn geesteskind Medifoor. Medifoor, dat wordt gesponsord door diverse fondsen, geeft uitleg over ziektebeelden door middel van zogeheten ‘mediforen’ (medische metaforen). Door middel van illustraties vertellen de mediforen wat er in het lichaam gebeurt bij een bepaalde aandoening, zoals een longontsteking. Op die manier willen Obihara en de rest van het team achter Medifoor de communicatie tussen arts en patiënt verbeteren.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(4):123–6)

Lees verder

“Koemelk is het volgende allergeen waar we onze pijlen op moeten richten” – interview met drs. Dirk Verhoeven en Olga Benjamin-van Aalst

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Vroegintroductie van allergenen ter voorkoming van een allergie: een generatie geleden was dat haast ondenkbaar, maar inmiddels gelden andere opvattingen. Kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven en diëtist Olga Benjamin-van Aalst schetsen wat de stand van zaken is in Nederland en werpen alvast een blik op de toekomst.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):83-4)

Lees verder

“Reacties na vaccinaties: wel of geen allergie?” – interview met dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Tijdens het op 16 april gehouden 6e Symposium Kinderallergologie ‘Genen, Omgeving en Atopie’, hielden dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest een presentatie over een thema dat momenteel erg actueel is: allergische reacties na vaccinaties. Het blijkt dat de term allergie te pas, maar vooral te onpas wordt gebruikt. Lang niet elke reactie na een inenting is terug te voeren op een allergie.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):81-2)

Lees verder