Internationale groep longspecialisten pleit voor meer aandacht en onderzoek voor COPD

november 2022 Opinie Willem van Altena
Human lungs on scientific background

Er moet meer aandacht komen voor longziekte COPD, en daardoor ontbreekt het patiënten vaak aan de essentiële zorg. Dat is de mening van een aantal longspecialisten wereldwijd, die onlangs een opiniestuk publiceerden in medisch vakblad The Lancet. Longfonds Nederland kan zich van harte aansluiten bij het pleidooi van de longdeskundigen.

Wereldwijd is longschade door COPD (afgeleid van ‘chronic obstructive pulmonary disease’) doodsoorzaak nummer drie, meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het is een chronische, ongeneeslijke aandoening die mensen uit alle landen, sociaaleconomische klassen en leeftijdsgroepen treft. De ziekte heeft enorme impact op het leven van patiënten én op hun omgeving.

Ambitieus doel

Het opiniestuk in The Lancet kan mogelijk het tij doen keren en meer onderzoek naar voorkomen en behandelen van COPD faciliteren. Een van de auteurs is prof. Frits Franssen, pulmonoloog bij MUMC+ in Maastricht. ‘Dit artikel is extreem belangrijk voor hoe we wereldwijd tegen COPD aankijken” zegt hij. “We willen dat er over een paar jaar wereldwijd meer manieren zijn om COPD vast te stellen. Dat er op z’n minst onderzoeken lopen die kijken naar de verschillende soorten COPD, én naar nieuwe behandelingen per subgroep. Een super ambitieus doel! Het is de nadrukkelijke bedoeling dat we hiermee doorgaan. En dat er geregeld een update komt van wat er bereikt is.”

Complexe ziekte

Er wordt steeds meer bekend over COPD. Vroeger gold COPD als een enkele ziekte, waarbij alleen de longinhoud ertoe deed bij het indelen van de ziekte in stadia. Tegenwoordig is bekend dat COPD een complexe ziekte is met meerdere oorzaken. Erfelijke aanleg, gebeurtenissen op jonge leeftijd, infecties van de luchtwegen, omgevingsfactoren: ze spelen allemaal een rol. Franssen: “Alleen als we dit erkennen, kunnen we gericht op zoek gaan naar betere manieren om de ziekte vroeger op te sporen en naar de meest effectieve behandeling per type COPD. Stoppen met roken of voorkomen dat iemand begint met roken klinkt natuurlijk het meest logische, maar je kunt ook denken aan de rol van vroege inhalatie-therapie of aan de ontwikkeling van nieuwe klassen medicijnen.”

Longfonds Nederland

In de publicatie wordt ook aan het werk van Longfonds gerefereerd. Zo wordt verwezen naar het werk dat Longfonds de afgelopen jaren in Nederland verricht heeft om het woord ‘exacerbatie’ te vervangen door ‘longaanval’. Daarnaast wordt het internationale programma LONGFONDS Accelerate als voorbeeld genoemd van belangrijk onderzoek op het gebied van longweefselherstel.

Referentie

Stolz D, Mkorombindo T, Schumann DM, et al. Towards the elimination of chronic obstructive pulmonary disease: a Lancet Commission. Lancet. 2022 Sep 17;400(10356):921-972. doi: 10.1016/S0140-6736(22)01273-9. Epub 2022 Sep 5. PMID: 36075255.