Mooi lenteweer is geen goed nieuws voor mensen met hooikoorts: de berken bloeien

maart 2022 Actueel Willem van Altena
Horizontal close-up picture of cloud of pollen grain from birch tree catkin, flying in the air in spring season for the pollination process. Photography with a human hand shaking and rubbing catkin to scatter the pollen grains. Catkins on branch are shaken by the wind, which disperses the pollen from the tree all over the air.

Het warme en zonnige voorjaarsweer van de afgelopen dagen zorgt voor een flinke groeispurt in de natuur. Voor mensen met hooikoorts is dat geen goed nieuws, want de berkenbomen beginnen nu al te bloeien, twee weken eerder dan normaal. Berkenpollen zorgen altijd voor een stevige piek op de hooikoortsmeter. En zolang het niet gaat regenen zal de hoeveelheid pollen in de lucht alleen maar toenemen. Het advies aan mensen met een berkenpollenallergie is dan ook om meteen met medicatie (‘frontloading’) te starten.

“De verwachte windrichting kan gelukkig wel soelaas bieden”, legt meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline uit. “Er steekt deze week een noordenwind op, die niet alleen voor verlichting in de kustgebieden zal zorgen, maar die ook de aanvoer van stuifmeel zal verminderen omdat de wind over zee komt en niet uit de buurlanden.” Toch zal het duren tot begin april voordat de regenkans significant toeneemt, denken weerkundigen. Wanneer het dan gaat regenen zorgt dat ervoor dat de zwevende pollen neerslaan, en is het ergste leed geleden.

Graspollen

De piek van het berkenpollenseizoen ligt in de eerste helft van april. Zodra die kaap gerond is begint het graspollenseizoen echter op gang te komen. Graspollen zijn de grootste boosdoener voor hooikoortspatiënten, en elk jaar ondervinden miljoenen Nederlanders klachten. Van Wezel: “Normaliter begint het graspollenseizoen eind april of begin mei, maar dat is sterk afhankelijk van de temperaturen en de neerslag in april. Als de bovenste aardlagen vrij droog zijn, zoals nu het geval is, dan zal dat de grasbloei vertragen.”

Meer informatie

Bekijk de actuele stand van zaken rond stuifmeelpollen op de website van het LUMC in Leiden.