Recordaantal recepten voor hooikoortsmedicatie na heftigste graspollenseizoen ooit gemeten

juli 2023 Medisch Onderzoek Willem van Altena
Close up of seeds and pollen on a cat grass (dactylis glomerata) plant

Nu het regenachtig weer is kunnen hooikoortspatiënten opgelucht ademhalen, maar in de afgelopen weken hebben het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond juist zeer veel graspollen geteld. Er is een recordaantal recepten voor hooikoortsmedicatie uitgegeven meldt LUMC. En het leed is nog niet geleden: het graspollenseizoen loopt weliswaar langzaam ten einde, maar het bijvoetseizoen, een andere hoog-allergene plant, begint pas.

Hoogste aantallen ooit

De warme en voorjaarsmaanden hebben ervoor gezorgd dat de grassen goed konden groeien, maar zodra de grassen begonnen te bloeien brak een lange periode van droogte aan, en dat zijn ideale omstandigheden voor graspollen om zich ver te verspreiden. Het gevolg was een ongekend aantal zware pollendagen. Normaal is het aantal dagen met een graspollenconcentratie boven de 80 pollen tussen de 2 en 15 dagen. Dit jaar kwam de pollenconcentratie 21 dagen boven de 80 bij het LUMC en 17 dagen bij het Elkerliek ziekenhuis, en in beide gevallen waren dat de hoogste aantallen ooit gemeten.

Dalende trend

De teller van het LUMC stond begin juli al op ruim 5100 graspollen die geteld zijn dit jaar. Sinds het jaar 2000 werden niet meer zoveel graspollen aangetroffen. Bij het Elkerliek Ziekenhuis werden tot vorige week ruim 3400 graspollen geteld en staat het jaartotaal tot nu toe op de derde plek van hoogste jaren sinds 2000. Door de verdergaande verstedelijking rondom beide ziekenhuizen was er de laatste jaren juist sprake van een dalende trend in het aantal graspollen dat wordt geteld. LUMC en Elkerliek zijn de twee landelijke pollen-meetplekken, waarop de pollenprognoses van het KNMI op gebaseerd zijn.

Meer recepten

Mensen die gevoelig zijn voor graspollen hebben het effect van de hoge concentraties gemerkt. Ook mensen die normaal gesproken geen allergische klachten van graspollen hebben kunnen dit jaar klachten ervaren hebben. Uit de gegevens van Service Apotheek blijkt dat huisartsen meer recepten voor hooikoortsmedicijnen hebben uitgeschreven dan voorgaande jaren. Het aantal recepten voor Fluticason, een neusspray die wordt voorgeschreven bij zwaardere klachten, lag gedurende de maanden mei en juni 21% hoger dan in 2021 en 12% hoger dan vorig jaar. Het aantal voorschriften voor Desloratadine, een tablet voor mensen met mildere klachten, lag 14% hoger dan in 2021 en 18% hoger dan vorig jaar.

Bijvoet en ambrosia

De graspollenconcentratie is inmiddels over het hoogtepunt heen en nadert het einde. Dit betekent niet dat het hooikoortsseizoen voorbij is. Er zullen nog steeds graspollen in de lucht aanwezig zijn en momenteel komen ook de eerste bijvoetplanten in bloei. Op basis van de berekening met de Pollenplanner van Wageningen University wordt verwacht dat de piekperiode van het bijvoetpollenseizoen tussen 20 juli en 4 augustus zal liggen. Bijvoet bloeit korter dan graspollen en minder mensen zijn gevoelig voor bijvoetpollen.

Met de bijvoet is overigens nog steeds niet het eind van het hooikoortsseizoen in zicht. Vanaf half augustus bloeit ook nog de ambrosia, een uit Noord-Amerika afkomstige plant die zeer allergeen is en die het hooikoortsseizoen tot aan november verlengt met twee maanden. Niet voor niets wordt ambrosia ook wel ‘de hooikoortsplant’ genoemd.

De analyses bij LUMC en Elkerliek zijn uitgevoerd in het kader van het KAPPA-onderzoek waarin een breed consortium van organisaties onderzoek doet naar de invloed van klimaatverandering op hooikoorts. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.

Referentie

Persbericht LUMC

Bekijk ook de jaarlijkse pollenkalender