PROEFSCHRIFTBESPREKING

Subcutane en sublinguale allergeenspecifieke immuuntherapie in een muismodel voor allergisch astma

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

dr. L. Hesse

SAMENVATTING

Op 1 maart 2021 promoveerde Laura Hesse aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift getiteld: ‘Subcutaneous and sublingual allergen specific immunotherapy in a mouse model for allergic asthma’. Het onderzoek werd verricht onder supervisie van prof. dr. M.C. Nawijn en prof. dr. A.J.M. van Oosterhout. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen besproken.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):110-13)

Lees verder

Evidencebased effectiviteit van binnenmilieumaatregelen bij de behandeling van allergisch astma, met een focus op huisstofmijtallergie

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 2, mei 2021

dr. F.E. van Boven

SAMENVATTING

Op 5 november 2020 promoveerde Frank van Boven aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift getiteld ‘Evidence-based effectiveness of indoor environmental control for the treatment of allergic asthma: Focus on house dust mite allergy’. Het onderzoek werd verricht onder supervisie van promotoren prof. dr. R. Gerth van Wijk en prof. dr. L.R. Arends, en copromotoren dr. N.W. de Jong en dr. G.J. Braunstahl. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen besproken.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(2):74-6)

Lees verder

Nieuwe therapeutische aangrijppunten voor de behandeling van astma: focus op arginase en TRPA1

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 1, februari 2021

dr. M.P.M. van den Berg

SAMENVATTING

Op 13 november 2020 promoveerde Mariska van den Berg aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift getiteld: ‘Novel therapeutic targets for the treatment of asthma: focus on arginase and TRPA1’. Het onderzoek werd verricht onder supervisie van prof. dr. R. Gosens en prof. dr. H.J. Meurs. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen besproken.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(1):28-31)

Lees verder

De rol van het complement- en contactsysteem bij allergisch astma

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 4, december 2020

dr. J. Yang

SAMENVATTING

Op 27 mei 2020 promoveerde Jack Yang aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift getiteld: ‘The role of the complement and contact systems in allergic asthma’. Het onderzoek werd verricht onder supervisie van promotoren prof. dr. T. van der Poll en prof. dr. E.H. Bel, en copromotor dr. C. van ‘t Veer. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen besproken.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20(4);158-60)

Lees verder

Bronnen en betekenis van neutrofielheterogeniteit

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 3, augustus 2020

dr. E. van Grinsven

SAMENVATTING

Op 10 april 2019 promoveerde Erinke van Grinsven aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek getiteld ‘Sources and significance of neutrophil heterogeneity’. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij het Laboratorium voor Translationele Immunologie aan het UMC Utrecht, onder leiding van dr. Nienke Vrisekoop en prof. dr. Leo Koenderman. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen uit haar proefschrift weergegeven.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20:119-21)

Lees verder

De ziektelast van neurosarcoïdose en dunnevezelneuropathiegeassocieerde symptomen

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 3, augustus 2020

dr. M. Voortman

SAMENVATTING

Op 29 november 2019 promoveerde dr. Mareye Voortman aan de Universiteit van Maastricht. Ze verdedigde haar proefschrift getiteld ‘De ziektelast van neurosarcoïdose en dunnevezelneuropathiegeassocieerde symptomen’ onder begeleiding van haar promotoren, longarts prof. dr. M. Drent en psycholoog en statisticus prof. dr. J. De Vries. De belangrijkste bevindingen staan hieronder beschreven. Het proefschrift is in zijn geheel online te vinden: www.ildcare.nl/index.php/proefschriften/

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20:122-5)

Lees verder

De B-celkant van allergieën en chronisch inflammatoire ziekten: studies naar de oorsprong van IgE en IgG4

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 2, mei 2020

dr. J.J. Heeringa

SAMENVATTING

Op 30 oktober 2018 promoveerde Jorn Heeringa aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op het proefschrift getiteld: ‘The B-cell side of Allergy and Chronic Inflammatory Disease: Studies on the Source of IgE and IgG4’. Het onderzoek werd verricht aan de afdelingen Kindergeneeskunde en Immunologie van het Erasmus MC en gedeeltelijk uitgevoerd aan de afdeling Immunology and Pathology van de Monash University te Melbourne, Australië. Het onderzoek werd begeleid door prof. dr. Johan C. de Jongste en prof. dr. Jacques J.M. van Dongen met supervisie van dr. Menno C. van Zelm. De belangrijkste resultaten en conclusies worden in deze proefschriftbespreking toegelicht.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20:73-75)

Lees verder
X